Etiketter

,

gut1Det var en gång en märkelig svartkonstnär – hans namn var Johann Gutenberg.
Långt in i sena natten brukade han arbeta i sin verkstad och sysslade där med många slag av trolldom. Små avlånga blytyper, var och en med sällsamma tecken, plockade han tillhopa, belåtet småmuttrande för sig själv, den ena typen intill den andra i långa rader, som infärgades verefter ett ark pergament lades över det hela och sattes in i en underlig maskin, som mest liknade en vinpress.
En sådan natt gjorde djävulen sin vanliga rundvandring för att lura ut något sattyg och damp just ner hos vår svartkonstnär, hos vilken han i hemlighet gömde sig i den öppna spisen. Därifrån kunde han följa vad som ägde rum och fick stora ögon, när han såg detta besynnerliga arbete, som Gutenberg höll på med. Han smackade av förtjusning alldeles säker på att här var det fråga om trolldom av allra svartaste slag. Slutligen kunde han inte bärga sin nyfikenhet utan kröp fram ur sin vrå, gjorde ett artigt viftande med svansen, betygade sin aktning och anhöll om en förklaring.
”Det är ännu en mycket stor hemlighet”, viskade svartkonstnären till denne, ur vars ögon dumheten lyste, ”men så mycket må jag förråda för dig, att detta är en oerhört kuslig historia. Med dessa små blystycken kan jag trycka alla världens trolldomsböcker åt dig, de största och fruktansvärdaste, hundratals på en enda natt och dessa kan spridas ut över länder och hav och trolldomen, som finns däri, börjar driva sitt spel i alla vinklar och vrår.”

gut2”Fantastiskt”, jublade djävulen, ”vilken härlig uppfinning!” och störtade fram och drog i veven på maskinen så att han svettades. När vår mästare nu tog fram det nytryckta arket, sträckte den stackars fan förnöjt mysande näsan däröver, men ryggade förskräck tillbaka och som stucken av en orm for han med dunder och brak svavelosande därifrån. Men mäster Gutenberg log för sig själv och betraktade kärleksfullt det nya tryckarket, vars första ord alltså löd: Nobum Testamentum
Allt sedan dess har djävulen särskilt haft ett horn i sidan till denna uppfinning och ännu idag driver han sitt spel och ställer till förtret.
-Eller hur, käre vän? Har du kanske aldrig förargat Dig över ett tryckfel?

Denna berättelse är tryckt på Rundqvist boktryckeri … för mycket, mycket längesedan.

Annonser