Etiketter

, , , , ,

Tryckfelsnisse 1Många har sett resultatet av hans härjningar i tidningsspalter, boksidor och andra trycksaker, men få har sett den mytiske figuren i egen hög person.
Det är därför inte utan stolthet vi idag kan presentera avslöjande bilder av den mytiske figuren fångad ”in action”.
Vi snackar förstås om Nisse, mer känd som Tryckfelsnisse!

För hur noga du än kollar och hur många som än korrekturläser texter som ska trycks, så nog sjuttsingen har det i slutändan slunkit in ett och annat fel.
Hur gick det till?
Jo, det är förstås Tryckfelsnisse som har varit framme.
Eller är det rent av Tyrkfelsnisse han heter?

tryckfeksnisse 2Enligt Svensk ordbok har vi skyllt på Tryckfelsnisse ända sedan runt 1875. På den tiden tryckte man fortfarande i bly (precis som vi gjorde när vi fick syn på den lille rackare) och kanske trodde man att det verkligen var en liten nisse – en tomtenisse – som varit framme och kastat om i de noggrant satta blytyperna.
I vilket fall är det alltid bra att ha någon att skylla på, eller?
I Svensk Ordbok hittar vi att ordet ”nisse” tidigare använts i betydelsen ”lärling” – som exempelvis ”sättarnisse” – och så småningom helt enkelt om ”yngre, manliga personer som huvudsakligen sysslar med viss företeelse”. Inte sällan med en något nedlåtande klang som exempelvis ”popnisse” eller ”trendnisse”.
Ordet ”nisse”, i betydelsen ”liten tomte”, kommer förstås av egennamnet Nils och har använts sedan slutet av 1600-talet.
Nåväl, nog med historiska återblickar – nu återstår att se hur vi ska hantera Rundqvists egen lilla Tryckfelsnisse.
Vanliga gårdsnissar blir ju snälla och hjälpsamma om man ställer ut gröt till dem på jul.
Kanske ett fat med trycksvärta räcker för att göra vår Trycksfelsnisse god och glad?

Annonser