Etiketter

, , , , , ,

Sent omsider ska bloggen vakna…
Så här på årets sista dag går vi tillbaks en vecka i tiden och tittar lite närmare på en av julens kanske största symboler – Jultomten.

Lille Viggs_Rundqvists Tomte m hästar

Lille Vigg är ensam hemma i den ödsliga stugan då julvätten åker förbi på julafton. Vagnen dras av de små hästarna Rapp, Snapp, Nätt och Lätt.
– Är du icke rädd? undrar julvätten.
– Svensk gosse, svarar Vigg. För det har han lärt sig säga av mor Gertrud.

kom julen med rasande fart och försvann lika snabbt igen.
Soptunnorna fylldes med uppslitet presentpapper och redan på julaftonskväll bjöds mängder av oönskade klappar ut på auktionssajten Tradera.
En viss matthet infinner sig. Är då julen bara ett kommersiellt spektakel, lett av den jovialiskt ho-hoande, rejält lönnfete och amerikaniserade Santa-tomten?

Lille Viggs äfventyr på Julafton, Rundqvist Boktryckeri år 1972

Lille Viggs äfventyr på Julafton, faksimil Rundqvist Boktryckeri år 1972

Nej då, det finns hopp. Dags att plocka fram vår gamle julvätte!
Vi möter honom i Viktor Rydbergs julsaga ”Lille Viggs äventyr på julafton”. Och inte minst i Jenny Nyströms illustrationer.
19 år gammal illustrerade Jenny på eget bevåg julsagan som Viktor Rydberg skrivit och publicerat i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning två år tidigare, 1871. Den gamle skalden gillade vad han såg och julsagan – med Jenny Nyströms illustrationer – kom ut i bokform 1875.
Om den unga Jennys bilder skrev Rydberg: ”Dessa teckningar förvånade mig, så vittnar de om säker hand, god inbillningskraft och förmåga att gifva själsuttryck åt de minsta figurer”.
I julsagan får lille Vigg följa med julvätten på hans inspektions- och julklappsutdelningsrunda.

Sedan dess har Lille Viggs äfventyr på julafton getts ut flera gånger och 1972 var det dags för Rundqvists Boktryckeri AB att ge ut en faksimil av originalutgåvan.
Intresserad? Hör av dig, vi har några restexemplar på lager.

Jenny Nyström, självporträtt

Jenny Nyström, 1854-1946, självporträtt.

Jenny Nyström fortsatte att måla tomtar under hela sitt liv. Då Rydbergs idag kanske mest kända juldikt, Tomten, publicerades i Ny Illustrerad Tidning 1881, var det Jenny som fick göra illustrationerna.
Den här gången hade Rydberg, enligt Arne Järtelius i Nationalencyklopedin, gett tydliga instruktioner:
”…tomten skulle tecknas stående utanför ladugårdsdörren, tankfullt stirrande på månen” och han skulle inte göras för ful eller för skön.
Jenny gjorde som Rydberg dikterade och i denna andra version hade julvätten både blivit lite större och såg vänligare ut.

Kanske blir det också Jenny Nyströms tomte som ringer in det nya året i natt

Kanske är det rent av Jenny Nyströms tomte som ringer in det nya året i natt

I själva verket kom Jenny Nyström att bli en av våra största ”julillustratörer”.
Eller som Arne Järtelius uttrycker det: ”Om illustratören Jenny Nyström är att se som den svenska tomtens mamma så är författaren Viktor Rydberg hans pappa, och Daniel Nyström, Jennys pappa och fotografisk modell för hennes första tomteteckningar, är i så fall jultomtens anfader.”

Jenny Nyström blev den första kvinnan på Konstakademien i Stockholm som vann stipendium för att vidareutbilda sig i Paris. Under sin tid där fick hon bland annat ställa ut på den stora Parissalongen år 1884.
Sonen, Curt Nyström Stoopendaal, målade även han julkort.

Var sjätte julklapp som svenskarna fick förra året var oönskad. Det visar en undersökning som Tradera och eBay låtit göra. Totalt uppskattades värdet på de oönskade julklapparna till drygt 600 miljoner kronor.
En hel del av dess hamnade på auktionssajten Tradera, på julafton 2012 lade privatpersoner upp 19 000 annonser på sajten.
Det vanligaste är dock att man behåller även de jullkappar man inte gillar.
Läs mer om tomtens röda kläder.
Hör Gunn Wållgren läsa ur Lille Viggs äfventyr på julafton i Sveriges Radio 1952. (Spola fram till 13:19)
Mer om Jenny E Nyström-Stoopendaal.
Vem är egentligen den svenske tomtens närmaste släkting? Kanske rent av Julbocken? Läs artikeln ”Så blev bocken jultomte” i tidningen Populär Historia, 18 nov 2013.
Annonser