Etiketter

, , , , , , , ,

Amerikanarna gjorde det, en Ford, i augusti 1974

Amerikanarna gjorde det, en Ford, i augusti 1974

Would you buy a used car from this man?
Tillbringar söndagen med att pilla med bloggen och mellan varven försöka klå några medspelare i Quizkampen.
Det går så där.
Sätter i vart fall en fråga som min svåraste motståndare missar: Vem var Richard Nixons vicepresident 1973-74?
Richard Milhous Nixon – mannen som gav begagnade bilhandlarna ett ansikte.
Svaret på de båda frågorna kom några år senare i form av ett klistermärke i humortidningen Mad:
We did buy a used Ford from this man”. Forden i fråga var förstås Gerald Ford. Och jag var en gång stolt ägare till en t-shirt med just det trycket.

We did buy a used Ford

Klistermärken från tidningen Mad, 70-talet.

Minnet må numera mest vara att likna vid ett såll, men vissa saker sitter som etsade i hjärnkontorets väggar.
Republikanen Nixon var ju själva sinnebilden för det ”onda USA”, den lismande och korrupte republikanen vars utrikespolitik fördröjde fredsförhandlingarna i Vietnamkriget med flera år, som stödde militärkuppen i Chile och som slutligen tvingades avgå efter Watergateskandalen. Med mera, med mera.
Här hade jag tänkt dra ett varv om filmen ”Millhouse”, om Nixons beryktade Checkers speech och respektabla republikanska tygkappor och … men hallå … det är söndag och det räcker med att konstatera att Nixon var en tacksam figur att driva med. Eller som det står i svenska Wikipedia:
Nixons tid som president färgades mycket av Nixons personlighet och allmänhetens bild av den. Satirtecknare och komiker överdrev Nixons griniga enstörighet, skäggstubbiga haka, sluttande axlar och rynkade, svettiga ögonbryn, så att det till slut blev svårt att avgöra var karikatyren slutade och presidenten började. Han försökte förändra den bilden genom att delta i populära TV-program som Laugh-In, ofta med tvåfinger–V–tecknet (för ”seger” eller ”fred”) med båda händerna.

used ford 2 masked_web

Upp till bevis – här är den, min t-shirt. Fast just här har den dåvarande pojkvännen tydligen ”lånat” tröjan. OBS! Kladdet är gjort i efterhand för att värna om killens anonymitet och ingen voodoo-akt utförd av en försmådd flickvän!

Vid ett besök ”over there” i mitten av 70-talet, hävdade min dåvarande amerikanske styvfar att vi därborta i ”det kommunistiska Sverige” minsann inte förstod att republikanska presidenter oftast fick mer uträttat än dito demokratiska. Helt enkelt för att de inte löper samma risk att anklagas för att vara ”commie lovers” och därmed motarbetas.
Nixon var till exempel den förste amerikanske presidenten som besökte både Kina och dåvarande Sovjetunionen. Hemma i Staterna inrättade han bland annat en federal drog- och cancerpolitik, förespråkade hårdare vapenlagar, skapade det amerikanska miljödeparrtementet och det första verkliga kvoteringsprogrammet för svarta. (Källa: Wikipedia)
Så ja, lite kanske jag ändå måste nyansera min bild av president Nixon, så här i efterhand. Allt är inte bara svart och vitt, även om det blir väldans bra i tryck.
Vilket leder till frågan: Vad har allt det här egentligen med Rundqvists att göra?
Inte mycket, förstås. Fast det där med tryck på t-shirt är ju något som det går att ha skoj med.
Och jo, lite har vi allt testat – på skoj och med trästilar.
Håll utkik, det kanske kommer något mer så småningom.

Uttrycket ”Would you buy a used car from this man?” tillskrivs den kanadensisk-amerikanske komikern Mort Sahl.
Nixon var president  1969-1974, vill du se och höra hans Checkers Speech så hittar du det uppdelat i Part 1 och Part 2 på youtube. I början av del två berättar Nixon om sin frus respektabla republikanska tygkappa och om spanielvalpen Checker.
Vill du hellre läsa Nixons alla redogörelser för sin privatekonomi, hittar du talet utskrivet HÄR.

Annonser