Etiketter

, , , , , , , ,

Rundqvist tranor Faruq Omar_webTranor i Hornborgasjön? Kanske inte, men nog var det tranor som inspirerade Faruq Omer till linoleumsnittet ovan.

, fick du något godis av tranorna i natt?
För du glömde väl inte att rita tranbrev och hänga upp storstrumpan vid sängen?
Våfflor, jungfrufödslar och vårfruar i all ära – idag är det faktiskt Trandagen!
Dagen då tranorna, efter att övernattat på sin väg norrut, i bästa fall lämnar kvar lite godis till de barn som varit snälla. Särskilt om de ritat och hängt upp tranbrev också.
Tyvärr tycks trandagen numera i det närmaste helt bortglömd. Kanske får dagens barn helt enkelt för mycket godis – och för ofta – för att det ska vara värt att bry sig.
Dessutom har den kristna kyrkan lagt beslag på dagen, det var idag som ärkeängeln Gabriel berättade för den något överraskade jungfrun Maria att hon skulle föda Gud son exakt nio månader senare. I kyrkåret kallas dagen för Marie bebådelsedag – ”vår frus dag” – vilket blev till vårfrudagen och senare även till ”våffeldagen”.
I bondesamhället markerade vårfrudagen början på det intensiva vårbruket. Sommaren är inte långt borta och helst skulle barnen och ungdomarna springa barfota ett varv runt huset eller gödselstan för att härda fötterna inför den skolösa perioden.
Så här års började man även gå till sängs utan att först ha tänt ljus om kvällarna. Det hette att ”tranan bär ljus i säng”.
Oroväckande nog frös det till natten som gick, vilket enligt Bondepraktikan betyder att det blir frost i ytterligare 40 dagar!

Just trandagen har aldrig firats allmänt över hela landet utan främst i Värmland, Dalsland, Småland, Blekinge och Öland. En något udda kombo.
Lite mer om traditionerna kring trandagen hittar du på Kalmar Läns Museum, där man dock har glömt bort att dagen även firats i Västsverige.
Läs mer om hur du kan spå väder i mars enligt Bondepraktikan.
Och apropå tranor, det kanske är hög tid att se om den gamla sovjetiska tårdryparen ”När tranorna flyga”.
Mycket björkar var det, vill jag minnas. Se trailer: ”Летят Журавли”.
Vill du se riktigt, riktigt många tranor på en gång, så ska du förstås försöka ta dig till Hornborgasjön, i närheten av Skara. I går räknade man till 17 280 stycken.
Rekordet ligger på 26 500 tranor, så många tranor trängdes i sjön den 3 april 2012.

Annonser