Etiketter

, , , , , ,

– Word har aldrig funkat bättre än det gjorde då!
Det är inte bara gamla fina böcker och andra trycksaker som finns i gömmorna på Rundqvists, ibland rotar Mikael fram och drar igång helt andra slags rariteter.
Vi snackar förstås Machintosh, datorer från Apple – Macar.
Som den lilla kompakta Mac SE/30 här ovan, av många hardcore fantaster ansedd som Apples bästa dator någonsin.
Mac SE/30 släpptes i januari 1989 och slutade tillverkas i oktober 1991. Det var Apples första kompakta dator med inbyggd diskettstation för 1,44 mb disketter, hårddisken var på 40 alternativt 80 mb och kom med 1 mb i ramminne. Ramminnet gick officiellt att utöka till 32 mb men i själva verket petade folk in upp till 128 mb – galet mycket på den tiden.
Fast då hade de sannolikt uppgraderat maskinen, vilket gick att göra på, för oss tämligen otekniska, outgrundliga vägar.
Vill du ha mer detaljer läs om Mac SE/30 på Wikipedia.

Power Book 180, en bärbar Mac på endast 3,1 kg.

Power Book 180, en bärbar Mac på endast 3,1 kg.

Här intill ser du en annan Mac-klassiker, en PowerBook 180, ”state of the Art” år 1992. Den lilla läckerbiten väger 3, 1 kg och gick att få med antingen 80 eller 120 mb hårddisk.
Just den dagen PowerBooken kommer fram ur ”garderoben” vägrar den dock att starta, står bara och ”stampar”, slirar med startdisken.
– Men det finns ett knep, berättar Mikael.
– Om den får stå ett tag på ett element och värma upp, så går den igång.
Nåja, elementen är avstängda och den förevisningen får nog vänta tills nästa vinter. Vi tror honom på hans ord.

5.7 cm,tjock var en stängd Power Book 180 – att jämföra med dagens Mac Air som är är 0,3 cm i ändarna och 1,7 cm i mitten.

5.7 cm,tjock var en stängd Power Book 180 – att jämföra med dagens Mac Air som är 1,7 cm i mitten och 0,3 cm i ändarna.

Och hur var det med det ofta, åtminstone i Mac- och den grafiska världen, så nedklankade Word?
Jodå, på Mac SE/30 startar programmet på nolltid och alla det-här-kan-du-göra-symbolerna ligger föredömligt uppradade i menyn. Inga gömda agendor, typ.
För hm, om jag minns saken rätt var den tidiga Mac-versionen av Word ganska nedskalad jämför med den som PC-folket satt och harvade med i sitt MS-DOS Windows.
Men nu ska vi inte gräva ner oss i Word-träsket utan hoppa i säng för att möta en ny arbetsdag, pigga och fräscha och med supersnabba, moderna Macar väntandes på skrivborden.
Signerat
Mac-lover

Annonser