Etiketter

, , , , , , ,

Ett N för namnsdagsbarnet NadjaEtt stort N för namnsdagsbarnet Nadja, direkt ur klichelådorna på Rundqvists. För att underlätta för alla icke-sättare har vi rättvänt/spegelvänt bokstaven.

Idag gör vi det enkelt för oss och passar på att fira dagens namnsdagsbarn Nadja med en ”vinjettkliché” från vårt boktryckeri.
Visserligen är dagen redan i det närmaste över, men vi hoppas alla Nadjor haft en bra dag och möjligen fått lite kaka eller rent av en blomma.
Namnet Nadja, ibland stavat Nadia, är förstås av rysk ursprung och en förkortning av Nadeschda, som betyder ”hopp”.
Du kan läsa mer om namnet och kända Nadjor på Wikipedia.
Nadja finns med i almanackan sedan 1993, men firades då den 15 november. År 2001 fick vi en ny, reviderade namnlängd och sedan dess firas Nadja den 8 april.
Den dagen firades tidigare (1983-2000) Ronja, som numera helt petats ur den svenska namnlängden. Vill Ronja fira namnsdag så får hon åka till Finland, där hon har namnsdag den 4 februari – eller till Norge, där Ronja firas den 12 februari.
Även Tanja, kortform av ryska Tatjana, har förstås namnsdag i dag, vilket hon haft sedan 2001. In i almanackan kom Tanja redan 1986, men fick under de kommande 14 åren hålla till godo med att firas den 3 augusti.
Mycket flyttande av namnsdagar har det varit genom åren.
En namnsdagskliché till Tanja blir det också så småningom. Hon får dock vänta tills någon annan vars namn börjar på T dyker upp i kalendern.

Till slut vill vi förstås också fira att det idag är Internationella Romadagen, vilken uppmärksammas till minne av den första romska internationella kongressen, som hölls i London 1971.
Romansk flaggaMer om Internaionella Romadagen kan du läsa på DO, diskriminerings ombudsmannens hemsida.
Om romernas bidrag till det svenska musiklivet har Gefle Dagblad idag en krönika av Camilla Dahl – intressant läsning.
Vid den romska världskongressen i London 1971 antogs även romsk flagga, du ser den här ovan.

Ps. Börjar ditt namn på N och du är intresserad av att få något boktryckt med dagens kliché, så hör av dig! Ds

Annonser