Etiketter

, , , , , ,

Paletten nr 2 1943 kliche A_horse_ webA: et med den ridande skalden inleder artikeln ”K. Kumbell – Grukfabrikanten” skriven av Per Erik Wahlund i tidningen Paletten nr 2, 1943.

Det är lite kul när poletten ramlar ner, eller snarare när du hittar Paletten där vinjetten du just sorterat och beundrat visar sig i all sin tryckta glans.
Och jo, det kan bli så när du är ett äkta loppis-fan.

TorsdagarSaronkyrkans Second hand är ett måste här i trakten, det finns alltid något du egentligen inte behöver men som du ändå bara måååååste köpa och bära hem till samlingarna.
Inte minst gäller det att kolla igenom veckans nyinkomna böcker, finns ofta något spännande som borde läsas – nångång, kanske. Bara att stoppa in i hyllorna i väntan på det där ständigt undanflyende ”nångång”.
Rundqvist kliche A 1_webIdag blev det dock några fina gamla tidskrifter som fick följa med hem: tre gamla nummer av Paletten , Sveriges äldsta aktiva konsttidskrift.
För där, på sidan tre, i den första tidningen jag bläddrade i – flög den bevingade hästen (Pegasus?) genom vinjett-A:et jag alldeles nyss beundrat i sätteriet på Rundqvists.
Jättefint i tryck ju!
Här måste tryckas AAAAAA:n så det står härliga till! Ska vi börja på måndag?

Varför vi har vinjetter från gamla nummer av Paletten?
För att Agne Rundqvist, son till Carl Rundqvist som startade boktryckeriet 1908 och farfar till den nuvarande ägare Mikael Rundqvist, ingick i den första redaktionen då tidskriften Paletten startades av Göteborgs Konstnärsklubb 1940. Och tidningen trycktes förstås på Rundqvists Boktryckeri. I den första redaktionen ingick även konstnärerna Ragnar Sandberg, Hjalmar Eldh, Nils Nilsson och C.T. Holmström.
Så småningom utvecklades Paletten till att bli en mer allmän kulturell tidskrift, som idag drivs av Stiftelsen Paletten och utkommer med fyra nummer per år.
”Still going strong” utsågs Paletten år 2012 till årets bästa kulturtidskrift.

Annonser