Etiketter

, , , , , ,

Nisse Äggätaren? Nej, här var det nog någon annan som varit framme.

Nisse Äggätaren? Nej, här var det nog någon annan som varit framme.

Ägg, kycklingar och påskharar – tre helgsymboler det dräller av just nu.
Nåja, kanske inte just påskharar, för de har väl inte riktigt lyckats tränga sig in i de svenska påsktraditionerna. Mer än i choklad- och skumvarianter då.
Skumma är det för övrigt många som tycker att påskhararna är. För att inte säga farliga. Det är nåt med de långa öronen, de vassa framtänderna och den oskyldiga uppsynen.
Påhittad i trakterna av Heidelberg, Tyskland, i slutet av 1600-talet, spred sig påskharen vid mitten av 1800-talet – med hjälp av framför allt godistillverkarna – till övriga Tyskland. Samtidigt följde påskharen med de tyska emigranterna till USA, där den gjorde succé.
Harar och kaniner hade förstås varit symboler för fruktsamhet och spirande liv redan i det hedniska vårfirandet, men detta att de nu kom och la ägg, var något nytt. Allt för att roa barnen.
Här i Skandinavien höll vi oss länge sunt skeptiska till det där med gulliga äggharar – de är ju trots allt skadedjur som gnager i sig både det ena och det andra vi försöker odla.

En australisk "Easter Bilby" i choklad.

En australisk ”Easter Bilby” i choklad.

I Australien, där kaninerna löpt amok allt sedan engelsmannen Thomas Austin år 1859 släppte ut 24 kaniner på sin egendom i Victoria, har man sedan början av 1970-talet försökt att detronisera påskharen.
Istället är det den utrotningshotade kaninpunggrävlingen ”Easter Bilby” som kommer med påskäggen.

Åter till äggen, att vi av tradition äter massor av dem så här års hänger förstås ihop med att hönsen börjat värpa igen efter vintern.
Lägg därtill att vi under vår katolska medeltid hade påskfasta i 40 dagar och då inte fick äta av alla de fina nyvärpta äggen. När det på påskdagen, då Jesus ska ha återuppstått, åter blev tillåtet att äta kött och ägg, fanns det följaktligen gott om ägg att frossa i.
Men, undrar den ängsligt magkänsliga, hade inte äggen hunnit bli dåliga under fastan?
Nej då, ägg håller betydligt längre än vad vi tror och vad datummärkningen på äggkartongerna visar. Något du kan läsa om i bloggen ”Från Stockholm till vägens slut” där ”nybonden” Anders berättar om sina äventyr och vedermödor.
Hos Anders hittade vi även en liten videosnutt där vildsinta nykläckta kycklingar anfaller kameran. Det är annat än de gullefjun du kan se på dagens omgång av påskkort från förr.
Och därmed tar även denna blogg påskledigt för aftonen. Dags att käka påskgodis!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Läs mer om kaninproblemet i Australien (Kaninmagazinet)
Sex år efter att Austen släppt ut de 24 kaninerna sägs man ha dödat 20 000 kaniner på hans marker…
Om påskharar: ”Mysteriet med haren som började värpa” – Bengt af Klintberg/Svd
Om Easter Bilby (Wikipedia)

Annonser