Etiketter

, , , ,

Nisse älskar böcker men höll alldeles på att glömma bort Världsboksdagen.

Nisse älskar böcker men höll alldeles på att glömma bort Världsboksdagen idag.

Oj, vi höll ju alldeles på att missa att det är Världsboksdagen idag, den 23 april!
Något vi förstås borde haft bättre koll på, inte minst med tanke på att vi de facto fortfarande jobbar en hel del med just böcker på Rundqvist Boktryckeri.
Världsboksdagen är en så kallad temadag som instiftades av Unesco 1995 för att ”sprida glädje kring böcker och läsning samt för att uppmärksamma vikten av yttrandefrihet, tryckfrihet och författares rättigheter”.
Så för att fira lite i all hast plockar vi idag fram ett riktigt praktverk ur de Rundqvistska gömmorna:  
Antologia Gothoburgensis. En trippeltegelsten som Nisse för övrigt nyligen sprang på i ett av stadens antikvariat.
– Vill ha, utbrast Nisse.
Men fick ge sig efter att ha konsulterat sin plånbok. Billigt är det inte, praktverket, inte ens i begagnat skick.

Praktverket "Antologia Gothoburgensis" utgavs år 1953.

Praktverket ”Antologia Gothoburgensis” utgavs år 1953 och trycktes i 1000 numrerade exemplar.

Så utkom verket också i endast 1000 numrerade exemplar, inbundna gulddekorerade skinnband med inlagor tryckta på 170 grams konsttryckpapper.
Antologin gavs ut år 1953 av Folke Persson och Agne Rundqvist, trycktes på Rundqvists Boktryckeri, och handlar om Göteborg genom tiderna, skildrat i ord och bilder av samtida författare och konstnärer. Lägg därtill kronologiska anteckningar om viktigare händelser i staden – från dess grundläggning fram till början av 1950-talet.
I den av Göteborgs Hembygdsförbunds utgivna skriftserien ”Göteborg förr och nu”, utgåvan år 2000, skriver Björn Döbeln i sin artikel ”Funderingar efter 50 år” bland annat följande:

– Vill ha, utropade Nisse då han fann denna trippeltegelsten i antikvariatet.

– Vill ha, utropade Nisse då han fann denna trippeltegelsten i antikvariatet.

På försäljningsdisken under julmarknaden (i Kronhuset red. anm) ligger också ett antal böcker som alla har sin särpräglade utformning. De kommer från Rundqvists Boktryckeri. Boktryckare Agne Rundqvist specialiserade sig på vackra trycksaker. I min ägo har jag bland annat Antologia Gothoburgensis – en bok om Göteborg genom tiderna. Det är ett underbart verk, stort och tungt, med guldsnitt och skinn runt om! Jag vill påstå att det är ett utmärkt exempel på Agne Rundqvists stil och skicklighet…”

Nåväl, Nisse upptäckte senare till sin stora glädje att det finns åtminstone ett exemplar av verket kvar i huset. Och det går han och bläddrar i lite då och då.
För övrigt gäller bara:
Sätt igång och spara, Nisse!

Annonser