Etiketter

, , , ,

Rundqvist old_SkogsvandalenSkogsvandaler från förr – det finns än fler av dem idag! Ill: Gunnar Wallin.

här års är det många som vill ut i naturen och njuta av den frodiga växtligheten. Och tack vare allemansrätten har vi förstås rätt att röra oss fritt i den svenska naturen. Liknande allemansrätt finns även i Norge, Finland och Island.
Vilket dock inte betyder att det är fritt fram att hugga/såga ner träd, bryta grenar från levande träd, elda på stenhällar eller vad allt folk kan få för sig att göra ute i skogen.
Slänga sitt matsäcksskräp, flaskor, plastpåsar etc omkring sig är en annan ”höjdare”. De har väl aldrig tänkt komma tillbaks till samma plats för att fika igen, kantänka …
I gömmorna på Rundqvists hittade vi den här lilla affischen som riktar sig till alla dessa Skogsvandaler.
Du är väl inte en sån?!

Mer om allemansrättens rättigheter och skyldigheter hittar du på Naturvårdsverkets hemsida. Här står vad som gäller om eldning, hundar i naturen, jakt och fiske, plocka blommor, bär och svamp, tältning och mycket annat.

Skogsnämnden, som står som avsändare på budskapet ovan, är troligen Göteborgs Skogsnämnd som kom till 1921. Skogsnämndens uppgift var, att i samverkan med Skogssällskapet, förvalta stadens skogar. Än idag består faktiskt hälften av stadens yta av skog, lägg därtill alla grönområden som parker och liknande.
Göteborgs skogar förvaltas av fastighetskontoret men det är till miljöförvaltningen du skall vända dig fall du har några frågor om skog och mark.
Klart som korvspad, eller?

Affischen om Skogsvandalerna illustrerades av konstnären och journalisten Gunnar Wallin (1896-1975). Han var 1921-55 knuten till GT, Göteborgs-Tidningen, som skämttecknare, illustratör och skribent och använde sig av flera pseudonymer så som  Gewe, Mr-Pullover och hunden Jäjä.

Läs mer om skog och mark i Göteborg.

Annonser