Etiketter

, , , , , , ,

Detta bildspel kräver JavaScript.

– Ich bin auch ein Berliner, hade Nisse tänkt utbrista idag.
Och då snackar vi inte hamburgare eller syltmunkar.
Unter den Linden, en Berliner Weisse (veteöl med slime i) vid Spree och kanske rent av techno hela natten lång…
Saker och ting blir dock sällan som man tänkt sig och istället tog Nisse ledigt från boktryckeriet för att snurra runt ett tag i ”Lilla London”.
Inte fy skam det heller.

Nu var kanske ”resefordonets” val av nedslag inte helt i Nisses smak, men till slut så vart han i alla fall nöjd. Ett antikvariat, finns det något bättre?!
Visst skulle man skulle kunna tro att Nisse fick tillräckligt av böcker på jobbet, men så är minsann inte fallet. Han var nog en mal i sitt förra liv – en bokmal.
Idag föll Nisse för ett exemplar av ”Namn i almanackan” av Bengt af Klintberg. Måste ha lite mer underlag för bokstavsklichéerna än bara Google och Wikipedia.

Varpå vi nu följaktligen kan berätta att dagens namn, Charlotta/Lotta, är en latinisering av franska Charlotte, som i sin tur är en feminin form av Charlot, som i sin tur är ett diminutiv (en förminskad form) av Charles. Vilket på svenska motsvaras av Karl. Det nordiska Karl betyder förstås karl, i bemärkelsen ”fri man”. Lotta är i sin tur en svensk kortform av Charlotta.
I Sverige har folk hetat Charlotta sedan mitten av 1600-talet. År 2012 fanns det 27 976 Charlottor i Sverige, varav cirka 6000 hette det som förstanamn.
Charlotta kom med i almanackan redan 1772 för att hedra hertig Karl, sedemera kung Karl XIII:s gemål Hedvig Elisabet Charlotta av Holstein-Gottorp.
Och därmed är vi tillbaka i Tyskland, fast mer åt Danmarkshållet till.
Kortformen Lotta, som även hon får fira med dagens kliché-C, användes redan tidigt på 1700-talet. In i almanackan kom hon dock först år 1993.
Lottarörelsen, eller mer officiellt Riksförbundet Sveriges lottakårer, fick sitt namn efter Runebergs dikt om Lotta Svärd i verket Fänrik Ståls sägner.

För övrigt ansågs förr den 12 maj på många håll i landet var den första ”gökdagen”. Om göken gal på bar kvist blir det, enligt Bondepraktikan, ett besvärligt år.
Tur då att det redan är grönt och skönt!

PS. Du glömmer väl inte att du hittar oss på Stora sociala företagsdagen på Svenska Mässan nu på onsdag 14 maj kl 8.30-16! DS.

Annonser