Etiketter

, , , , , ,

”If you want me you can find me in the garden, unless it’s pouring down with rain.”
Einstürzende Neubautens gamla låt ramlar ner på skivtallriken i hjärnans jukebox då jag ser nytrycket av klichén ”Strindberg i trädgården”. Ännu ett flerfärgat ”spontantryck” gjort i den gamla handrullade avdragspressen vi fann uppe på vinden.

För nog ser det ut som det är August Strindberg själv som sitter där bland blommorna. Bilden är hämtad från Strindbergs ”Blomstermålningar och djurstycken” vilken Rundqvist Boktrycker gav ut på nytt 1970 och 1982.
Den lilla boken utkom första gången år 1888 och innehöll sex uppsatser. Tre av dem finns med i Rundqvists utgåva.
I korrespondensen som Strindberg hade med Bonniers förlag inför utgivningen, beskriver han boken som en ”muntrationsbok” och menar att den, om den försågs med illustrerat omslag och ”vignetter”, nog skulle finna läsare. Gärna då illustrationer av Bruno Liljefors.

blev det dock inte, istället meddelade förläggarn att de hade för avsikt att förse arbetet ”med åtskilliga täcka illustrationer i den genre några nya upplagor av Daudet börjat införa”. ”En nog rätt talangfull artist vid namn Åberg, som har blommor och naturscenerier till specialitet, ska försöka göra teckningar… De utföras i etsningar i Wien”.
I första upplagan av ”Blomstermålningar och djurstycken blev det till slut 14 teckningar, utförda av nämnde Gunnar Åberg och Axel Sjöberg. Efter vad vi kunnat tyda av namnteckning, är bilden av Strindberg i trädgården gjord av Axel Sjöberg.
Strindberg själv verkar inte ha varit helt nöjd med illustrationerna utan skriver i sitt svar:
”Figurerna till min bok äro artistiska men kunde även varit korrekta. Särskilt fiskaren i vassen skriker emot textens innehåll.”

Vad Strindberg skulle ha tyckt om vår något ”modernare” tolkning av illustrationen ovan, tja, det lär vi aldrig få veta.
Hur bilden på ”fiskaren i vassen” ser ut – avslöjar vi nästa vecka.

PS. Vi har fortfarande exemplar kvar att köpa av Rundqvists förkortade utgåva av Strindbergs ”Blomstermålningar och djurstycken”. Intresserad? Hör av dig.

 

 

Annonser