Etiketter

, , , ,

Budkavle Slottskog 1901 1_webHörde du göken i ottan?
För du var väl ute i skogen och njöt av vårfåglarnas drillar – långt innan tuppen gol?
Nähä…
Men du var väl i vart fall ute och fångade dig en fisk idag?
Och avhöll dig från alla slags alkoholhaltiga drycker.
Inget rätt där heller?
Vojne, vojne, det är illa ställt med de gamla traditionerna!

Annat var det förr, läser vi på Nordiska museets hemsida. Då var Kristi Himmelsfärdsdag full av aktiviteter. Dagen räknades som den första sommardagen och det var dags för kvinnorna att ta på sig sina kortärmade bomullsklänningar. Fiska skulle man också göra och dagens fiskeresultatet gav en fingervisning om hur fisket skulle bli under resten av året.
Och så var det det där med gökottan, i södra och mellersta Sverige brukade man göra årets första utflykt på just Kristi Himmelsfärdsdag. Helst tidigt om morgonen.
Sedan början av 1920-talet firas även Folknykterhetens dag på Kristi Himmelsfärdsdag.

Budkavle Slottskog 1901 3_webFör att minna lite grann om tider som flytt, presenterar vi idag en ”Budkafle” vi fann i gömmorna på Rundqvists Boktryckeri.
Den lilla foldern är från 1907 och bjuder in till friluftsfestlighet i ”Slottskogens fagra park” – ”Blomsterkonungen och Arkiaterns Carl von Linné minne till äro och gamban.”
Festligheterna började ”kl. 5 på ättermeddan” och det bjöds på sång, musik och ”fästtåg”.
Läs själv!
Och inte minst, kolla in den gamla kartan över Slottskogen. Känner du igen dig?

Klicka och läs hela ”fästprogrammet”, kolla in kartan över Slottskogen anno 1907 och njut av den fina lilla vinjetten. Budkaflen trycktes av Wald. Zachrissons Boktryckeri i Göteborg. Rundqvists startade först året därpå.

Annonser