Etiketter

, , ,

RUndqvist sjungkliche 2_webDe flesta av oss verkar nöja oss med att fira nationaldagen med lite extra god mat eller eventuellt en picknick. Hur firar du?

Smörgåstårta och regndans, flagghissning och picknickkorg eller kanske rent av svenska köttbullar på det blågula möbel- och ”några såna-där behöver-vi-nog-också” varuhuset?
Handen på hjärtat, hur firade du Sveriges nationaldag?

För många av oss vart det nog mest en dag som alla andra, fast röd. Några mer allmänt utbredda traditioner för hur nationaldagen skall firas tycks inte finnas.
Då nationaldagen för nio år sedan blev helgdag hoppades politikerna att ledigheten skulle få oss att ta efter norrmännens entusiasm för nationaldagsfirande. (SvD, Svenska Dagbladet, 2012)
Istället verkar dagen mest tillbringas med att ”sitta ute i solen, äta och dricka gott”. (Gick ju inget vidare bra just i år dock…)
För att hjälpa oss tafatta svenskar att fira lite bättre bildades den så kallade Rikskommittén Sveriges Nationaldag vars huvudmän består av landets 21 landshövdingar. De utser i sin tur en styrelse som skall se till att ”främja respekten och intresset för nationaldagen och för den svenska flaggan.”

RUndqvist sjungkliche 1_webNåja, det är väl inte så konstigt att vi inte firar nationaldagen med någon större entusiasm – många av oss vet ju inte ens varför eller vad vi firar den 6 juni. Så här kommer det: ”Sveriges nationaldag firas sedan 1893 till åminnelse av Gustav Vasas val till kung 1523 och av 1809 års regeringsform. Den blev officiellt Sveriges nationaldag 1983. Innan dess kallades den för svenska flaggans dag.” (Nordiska museet)

Nisse firade med att ge sig på jakt efter svenska köttbullar.

Nisse firade nationaldagen med att ge sig på jakt efter svenska köttbullar.

Även den danska motsvarigheten till nationaldag, som firades igår den 5 juni, har en ganska lös koppling till ”nationell storhet”. Dagen kallas Danmarks grundlagsdag och firas till minne av Danmarks första grundlag, vilken undertecknades den 5 juni 1849. Även senare ändringar av den danska grundlagen har antagits på samma datum.
Grundlagsdagen är ingen helgdag i Danmark, däremot åker många av politikerna runt i landet och håller tal eftersom dagen anses fira den danska demokratin.
Även Fars dag firas den 5 juni i Danmark.
Vill du öva på din danska och lära dig lite mer om den danska grundlagen, se video på Folketingets sida.

Kuriosa i sammanhanget är att drottning Kristina, som senare övergav den protestantiska läran vilken hennes far Gustav II Adolf var ute och slogs för i Europa (typ) och blev katolik, abdikerade just den 6 juni 1654.
Värt ett alternativt firande eller ej?
You’ll be the judge.

Annonser