Etiketter

, , , , , , , , , , , ,

Andrees salong sid 2_webVille du bli fin i håret i början av förra seklet kunde du med fördel vända dig till Anna Andrée’s Damfrisérsalong på Andra Långgatan 32. Ja, om du var kvinna.

Grattis! säger vi idag till alla som passat på att gifta sig i denna ”hänryckningens tid”, det vill säga pingst.
Pingsten är traditionellt årets stora bröllopstid, även om det numera enligt SCB, Statistiska Centralbyrån, mest är en myt. I själva verket är det betydligt mer populärt att gifta sig andra helger under sommarmånaderna. Vädret brukar helt enkelt vara bättre då.
Ordet pingst kommer för övrigt från grekiskans pentekosté vilket betyder ”den femtionde”. I det kristna kyrkoåret infaller nämligen pingsten femtio dagar efter påsk.
Pingsten anses som den kristna kyrkans födelse, det var då som den ”Helige Ande” gav sig tillkänna, utgjöt sig, över lärjungarna som då plötsligt kunde tala med var och en på den andres språk. Så här beskrivs det hela i en av evangelietexterna i Apostlagärningarna:
De såg hur tungor som av eld fördelade sig och stannade på var och en av dem. Alla fylldes av helig ande och började tala andra tungomål, med de ord som Anden ingav dem. … Förvirringen blev stor när var och en hörde just sitt språk talas. Utom sig av förvåning sade de: ”Men är de inte galileer allesammans, dessa som talar? Hur kan då var och en av oss höra sitt eget modersmål talas?
Att kunna tala ”i tungor” var förstås bra då man skulle ut och missionera.

En bröllopsvals blir det förstås också, eller?

En bröllopsvals blir det förstås också, eller?

måndag infaller så Annandag pingst, helgdagen vi snuvades på då 6 juni vart helgdag år 2005.
Vilket också innebar att arbetstiden förlängdes med i snitt 2 timmar och 17 minuter årligen, eftersom annandag pingst alltid är en måndag och den 6 juni kan infalla på en lördag eller söndag.
På wikipedia läser vi att arbetmarknadens partner inom den privata sektorn beslöt att ”de två förlorade timmarna skulle kompenseras genom att de lades till den enskilde arbetstagarens arbetstidsförkortningsbank.”
Var den banken finns har vi dock ingen aning om.

Ett bröllop sett ur Ivar Arosenius penslar. Trycket finns att köpa hos Rundqvists.

Ett bröllop sett ur Ivar Arosenius penslar. Trycket finns att köpa hos Rundqvists Boktryckeri.

Nåväl, vi återgår till det där med att gifta sig – lite statistik är alltid kul.
SCB:s hemsida läser vi att antalen giftermål ökade under 2000-talet. Vilket är ett trendbrott, de senastet 40 åren blev det i själva verket allt vanligare att dels leva ensam och dels leva tillsammans utan att vara gifta.
År 1970 var drygt hälften av Sveriges befolkning gifta, år 2010 cirka en tredjedel.
Vi är också allt äldre när vi gifter oss. Kvinnor som år 2010 gifte sig för första gången var i genomsnitt 33 år medan männen i snitt var 36 år.
Att jämföra med att genomsnittsåldern i slutet av 1960-talet var 23 år för kvinnor och 26 år för män.
Men inga trender utan små avvikelser, i årets statistikrapport om giftermål i Sverige ser vi att antalet giftermål förra året minskade med tio procent jämfört med år 2012.
Totalt gifte sig förra året 45 703 par, varav 652 var kvinnor och 498 män som ingick samkönade äktenskap.

Första och tredje sidan av Anna Andrée’s lilla reklamfolder från 1900-talets början. Tryckt hos Wald. Zachrissons Boktryckeri.

Och så var vi tillbaka vid själva tidpunkten för bröllopet, något som även det förändrats över tid.
Numera är det vanligast att gifta sig under sommarmånaderna medan det i bondesamhället (vi talar mitten av 1700-talet fram till första decenniet på 1900-talet här) var vanligast att gifta sig under slutet av året.
Vill du kolla in mer av giftermålsstatistiken (2012), så hittar du den på SCB:s hemsida. Årets rapport hittar du här.
För fler traditioner runt pingst, kolla in Nordiska Museets hemsida.