Etiketter

, , , , ,

Rundqvist_smultron

Sommar och smultronen vid staketet mognar.

What makes Nisse tick – ticks?
Så här i efterdyningarna av dagens värmebölja ger vi oss på att försöka vara pustlustiga, förlåt – putslustiga.
Och på engelska dessutom. Lite lätt värmeslag, kanske?
För visst var det varmt idag, väldigt varmt till och med om man ska tro på de temperaturmätningar som presenteras på sajten temperatur.nu.
Fast mätstationen i Göteborg/Östra verkar sitta aningen soligare till än andra i Göteborg, där var det hela 32 ° varmt kl 17.30 – att jämför med att det i Göteborg/City aldrig kröp över 28° på hela dagen. Kl 17.30 hade temperaturen dessutom sjunkit till 27°.
Enligt sajten klart.se var det max 27 ° som mest idag.
Rundqvist_Nisse glasstimeVem kan man lite på? Vem skall man tro på?
Fast, varför skåda givna Celciusgrader i värmen?! Tänk bara på de stackarna uppe norra Lapplandsfjällen. Där var det klass 1 varning idag på grund av att snön fortfarande smälter och vattenflödena är höga. Allt enligt, enligt SMHI,  Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut.

What makes Nisse tick? Kanske "ticks", det vill säga fästingar – fast på engelska då.

What makes Nisse tick? Kanske ”ticks”, det vill säga fästingar – fast på engelska då.

I Rundqvist huset vart det i vart fall ”Eis für Alle” fram mot eftermiddagen. Självklart serverades de äkta Piggelinarna i vår numera riktigt tillpiffade lilla trädgård.
Även Nisse fick smaka och slängde sig därefter raklång på gräsmattan – varvid förskräckta utrop hördes:
– Men hallå, fästingarna då!?
Efter en lång diskussion om vad fästingar egentligen suger (det finns tydligen någon sydländsk variant som suger benmärg… ) vilka sjukdomar den sprider, hur många fästingarna är i år och usch … det var nästan så Nisse rusade in för att duscha… enades vi till slut om att det troligen var någon annan slags insekt som eventuellt suger benmärg och att undertecknad skulle googla.
Fast det får bli en annan dag. (Det blev lite ändå, se under ”Veta mera” nedan.)
Nu dags för ytterligare en glass!

Veta mera:
Putslustig
är ett lustigt ord som enligt Svensk ordbok betyder ungefär ”smårolig t ex genom lustiga infall”. I Etymologisk ordbok står att läsa att ordet ”puts” betyder ”spratt”och motsvaras av det finska ”puss” och danskans ”puds”. Ursprunget finns i medeltidstyskans ”pusse, putze” vilket i äldre tider även stod för ”prydnad, utskuren (komisk) bild.
Allt du vill (och inte vill) veta om fästingar.
Årets PM från Smittskydd Västra Götaland om om fästingar och TBE (virusorsakad hjärn- och hjärnhinneinflammation).
Annonser