Etiketter

, , , , , ,

Rundqvist Mara Corday 1_web

Filmen Naked Gun hade Sverigepremär 1960 och kallades då Hämndens stad. Här ett ”fritryck” efter gammal kliché.

Tarantula, The Giant Claw och The Black Scorpion – se där en härlig trio b-stämplade skräck och science fiction filmer som fick publiken att darra i biofåtöljerna under sent 50-tal.
Leading lady i dem alla var Mara Corday, som även förgyllde en rad västernfilmer då det begav sig.
”Fritrycket” här bredvid är från filmen Naked gun (1956) där Mara spelade mot Willard Parker, fd ”mätarläsare” och tennis proffs, som oftast spelade andrafiolen i de filmer han medverkade i. Huruvida det verkligen är Willard där till höger på bilden är kanske lite svårt att avgöra, men han ska i vart fall ha varit begåvad med en blond och tjusigt vågig kalufs.

Affisch Naked Gun (Hämndens stad)

Affisch för Naked Gun (Hämndens stad).

Mara Corday, eller Marilyn Joan Watts som hon först hette, föddes 1930 i Santa Monica, Kalifornien. Som tonåring sökte hon sig till Hollywood och började sin karriär som showgirl på nöjespalatset Earl Carroll Theatre på Sunset Boulevard. Under 50-talet prydde hon en rad uppslag i bland annat Playboy och så småningom blev det även en och annan filmroll.
Sin första större roll gjorde hon som ”scream queen” i science fiction-skräckisen Tarantula, 1955. En tarantel som injicerats med mystisk näringslösning (det finns alltid galna vetenskapsmän) rymmer från ett forskningslabb och förvandlas till en 30 meter hög best som sätter skräck i Arizonas landsbygd.
Efter mycket skrik och skräck lyckas man till slut få död på spindelmonstret genom att bomba det med napalm. Ledaren för de attackerande jetplanen är ingen mindre än Clint Eastwood – men det ser man knappt för flygmasken han har på sig.
Mara Corday och Clint Eastwood är för övrigt goda vänner. Då Mara gjorde comeback i filmens värld efter att under större delen av 60- och 70-talet lagt karriären på hyllan, var det Clintan som gav henne mindre roller i några av sina filmer. Bland annat syns hon som servitrisen Loretta som häller ett ton socker i Dirty Harrys kaffe i filmen Sudden Impact (1983).
Något som leder till att Dirty Harry senare gnisslar fram den berömda frasen ”Go ahead, make my day”.
Mara Corday, nu fyllda 84, sågs senaste i filmen The Rookie (Nykomlingen) från 1990. Även det en Clint Eastwood-film.

Läs mer om Hämndens stad (1956), om The Giant Claw (1957) och The Black Scorpion (1957).
Sugen på lite gammal b-film? Kolla några klassiska trailers här nedan. (klicka upp för att se dem större):

Och så förstås Mara Corday som diner-servitrisen Loretta i Clintans Sudden Impact (du får stå ut med lite reklam i början):

Annonser