Etiketter

, , , ,

HANS ERNBACK I ORMEN_ny
”Ormen” från 1966, längst ner till höger en ung Hans Ernback. Regi: Hans Abramson. 

Som man ropar får man svar, sägs det och vi måste ha ropat himla bra igår.
Inte bara fick vi en hel massa, mer eller mindre seriösa, svar på vår fråga om vem ”killen i mitten” är – vi fick dessutom ett helt RÄTT svar!
Nej, det är inte James Dean eller en ung Rock Hudson, James Stewart, Steve McQueen, Paul Newman, Robert Redford eller Richard Burton.
Den unge mannen med rufs i håret och rynkad panna var svensk och hette Hans Ernback.
Och för den identifieringen tackar vi den ytterst allmänbildade gamle Arbetet-journalisten Lars Bred. Snyggt jobbat, Lars! (Och förlåt, så himla gammal är du ju inte…)
Hans Ernback litenMen vem var då Hans Ernback?
Vi googlade och googlade och hittade först inte så himla mycket, särskilt inte ungdomsbilder på honom.
Född 1942 gjorde han i mitten av 1960-talet en rad roller, ofta som en ”bad boy” variant av förste älskare, i filmer som Adamsson i Sverige, Ormen, Bränt barn och Roseanna.
Och där, i programbladet för Ormen (1966), hittar vi Bilden på Hans Ernback. I Ormen, som bygger på första delen av Stig Dagermans debutroman Ormen (1945) har Hans Ernback ihop det med både Christina Schollin och Harriet Andersson. Då filmen skulle visas under den svenska filmveckan i Montreal, Kanada, förbjöds den på grund av sina vålds- och sexfilmer. 1967 visades filmen i London under titeln The Serpent – då på en av stadens mer kända porrbiografer.

Hans Ernback själv tröttnade ganska snabbt på all uppmärksamhet och gjorde senare endast enstaka inhopp i filmer. Istället ägnade han sig åt radio och att regissera radioteater. Och att måla tavlor. (Enligt wikipedia)
Hans Ernback dog, 70 år gammal, i februari 2013.

Vill du insupa lite mer lärdom från Lars Bred, så varför titta in på hans blogg?!
Den heter förstås ”Bredsida”.

Ovan ser du några av stjärnorna som folk gissade på. Lika eller ej, döm själv.

Annonser