Etiketter

, , , , , , , , ,

Det var nästan lite svårt att säga vem som var mest förtjust igår, vi över vårt celebra besök eller besöket självt – som ”äntligen hittat lite traditionellt boktryckeri” i Göteborg.
Äh, vem försöker jag egentligen lura?
Det var förstås VI som var alldeles till oss. Inte så konstigt för vår gäst, designern och illustratören Kurt Lightner, har tidigare arbetat på legendariska Hatch Show Print i Nashville, Tennessee. En av USA:s äldsta, fortfarande verksamma, boktryckerier och som några av oss redan beundrande kollat in på nätet.
The printer is the designer and the designer is the printer” är mottot på Hatch Show Print – det låter det!
Hatch Show Print startade redan 1879 och är idag ett ”working museum” som framför allt designar och trycker affischer/posters för olika evenemang, inte minst konserter. Och vilka fräcka posters sen!
Tänk klassisk ”americana”, härliga stora trätyper, nygjorda klichéer och massor av rock ‘n’ roll. Eller varför inte soul, country eller ja, något annat som svänger.
Kurt hade med sig några exempel på ”show posters” och gissa om vi dräglade.
Sådana vill vi också göra!
Vänta bara!

Kurt Lightner kollar in grundaren Carl Rundqvists allra första handpress – den ska nog gå att fixa igång igen!

Kurt Lightner kollar in grundaren Carl Rundqvists allra första handpress – den ska nog gå att fixa igång igen!

Kurt Lightner gjorde för några år sedan sin masters på HDK, Högskolan för design och konsthantverk, om bland annat handtryckta ”show posters” och designprocessen bakom.
Då han inte hade tillgång till något traditionellt boktryckeri (han visste ju inte att vi fanns…) tillverkade han själv runt 600 stycken nya trätyper för sina tryck.
Idag ingår Kurt Lightner i designduon Lions and Cranes.

Läs mer om Hatch Show Print.
Advertising without posters is like fishing without worms” sa en gång Hatch-bröderna. Se video från Hatch Show Print.
2013 flyttade Hatch Show Print från sin dåvarande adress 316 Brodway, Nashville – se hur de packar ihop hela tryckeriet.
Och sätter upp det igen i sitt nya hem på 224 5th Avenue South, Nashville, Tennessee.
Någon som vill följa med på en tripp dit?

 

Annonser