Etiketter

, , , , ,

Naked man”Den som ingen älskling har, bland hjärtan står med rumpan bar.” Den hårda insikten drabbade Nisse under gårdagen.

Så slogchokladkapitalismen” åter till och Nisse dränktes i gelé- och chokladhjärtan. Sockerchocken vart så svårt att det tog ända tills nu, söndag kväll, att kvickna till igen.
Nää, för det var inte sant – inte en enda pralin, eller ros heller för den delen, fick Nisse att trösta sitt ensamma hjärta med på Alla hjärtans dag.
I ett försök att skingra sina dystra solo-tankar ägnade sig Nisse, som den lille tryckare han är, istället åt att lite närmare studera Alla hjärtans dag-kort från förr.
Valentine clobberingOch då snackar vi Valentin-kort som du inte ens borde skicka din värste ovän.
”See ´em and weep”, som de säger i Valetine’s Day’s högborg, där borta på andra sidan Atlanten! (Du hittar dem i bildspelet längst ner i inlägget.)

Mer om Alla hjärtans dag:
Firandet av Alla hjärtans dag, eller som Valentine’s Day som dagen kallas på engelska, har medeltida ursprung. Om dagens namnsdagsbarn, det romerska helgonet Valentin, vet man dock inte särskilt mycket. Att han skulle ha varit särskilt romantisk finns det i vart fall inga historiska belägg för. Att just den 14 februari kom att bli romantikens dag har istället att göra med att man i England och även Frankrike trodde att det var just den dagen som fåglarna bildade par. På 1400-talet dök de första mångfaldigade Valentinkorten upp i England och på 1700-talet såldes kommersiella kort.

Valentine_sunkTill Sverige kom firandet av Alla hjärtans dag via USA i början av 1900-talet. Men det dröjde innan firandet blev mer allmänt och så småningom tog handeln tag i det hela. 1956 stod varuhuset NK för den första Alla hjärtans dag-skyltningen. Ordentlig fart på firandet av Alla hjärtans dag blev det först 1990-talet. I Svensk Handels rapport inför Alla hjärtans dag 2015 kan man läsa att intresset för dagen väntades slå nytt rekord i år. Redan förra året uppgav handlarna i en undersökning att högtiden Alla hjärtans dag ökat rejält i betydelse jämfört med bara tre år tidigare. Nästan var 25:e svensk köpte en ask geléhjärtan inför Alla hjärtans dag år 2014.

Men det finns de som protesterar mot ”hjärtdagens” framfart över världen. Läs mer i TT:s, Tidningarnas Telegrambyrås, artikel ”Alla hjärtans dag – mer ris än ros” som infördes i exempelvis Svd, Svenska Dagbladet.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Annonser