Etiketter

, , , , , , ,

Finns det en alldeles speciell Göteborgs känsla? En känsla som bara dyker upp en tidig augustimorgon på lilla Kyrkogatan eller när du ser Masthuggskyrkans silhuett avteckna sig mot himlen?
Ja, det menade tecknaren Stig Allan Agroth som i tusentals teckningar porträtterade miljöer i Göteborg under 1900 – talet.
Här på Rundqvist tryckeri finns Stig Allans teckningar samlade i ett flertal mängd mappar. Inte så konstigt då det var hos Rundqvist som Stig Allan Agroth valde att trycka sina teckningar.
Stig Allan Agroth föddes 1920 i Haga och gick ur tiden 2007.

gbg_allan_web

1945 började Stig Allan på allvar teckna ned sin kärlek till Göteborg. Ett Göteborg vars hembygd han ville bevara innan grävskoporna hann före. Kvart i fem på morgonen steg Stig Allan upp med raska kliv och cyklade med iver från sitt hem i Haga till teckningen för dagen. Med ett välansat litet skägg, en klädstil som närmast kan beskrivas som modern och ivrig blick stod han sedan med teckningspennan i beredskap i gatuhörnen i Göteborg. Inte bara Haga utan även Redbergslid, Majorna, Mölndal och Kungälv bland många platser dokumenterades av Stig Allan.
Känslorna Stig Allan hade för det han tecknade ner går inte att missta när man läser dom medföljande bildkommentarerna. Om Annedal skriver han till exempel ”Det bokstavligen hugger till i hjärterötterna när man ser bilarnas skytteltrafik av sprängsten”. Stig Allan avslutar: ”Men Annedal utplånar man inte!”

Teckningsstilen är återhållsam, realistisk, till största delen i tusch. Det första som slår en när man ser teckningarna är den lättsamma atmosfär som präglar bilderna. Små precisa kommentarer under bilderna förstärker upplevelsen. Kungsportsplatsen en söndagsmorgon beskrivs till exempel som ”onaturligt stilla med ett par enstaka trötta flanörer där en hård västan får Östra Hamngatans ölburkar att skramlande rulla fram över trottoarstenarna”.

Att betrakta Stig Allans teckningar idag 2015 blir som att se små minnesmärken över ett Göteborg som flytt. I en nutid besatt av att dokumentera minsta lilla nyans och rörelse är det inte heller svårt att placera in Stig Allan Agroth.
Hade han haft ett instagramkonto hade han haft många följare.

Annonser