Etiketter

, , , , , , ,

Badstuga_Acerbis_Travels_Nordisk_familjebok 2Svensk/finsk badstuga, slutet av 1700-talet – ganska Inferno-likt! Lägg märke till riset damerna använder. Illustrationen finns med i Nordisk Familjebok, 1904-1926, och är  från italienaren Giuseppe Acerbis bok ”Travels through Sweden, Finland and Lapland to the North Cape in the years 1798 and 1799″ .

 

Skär till 20-30 björkkvistar med fullt utslagna löv, bunta ihop och bind till en kvast med hjälp av en uppmjukad björkvidja.
Ja, så var det dags igen att binda ris åt egen rygg.

Men nej, vi snackar inte basturuska utan ris av den mer strävsamt lutherska sorten – en blogg om dagen i 100 dagar.
Faktum är att vi har varit dåliga på att hålla igång bloggen de senaste månaderna och vad sätter väl bättre fart på skrivandet än en hederligt piskande utmaning?
Så, för andra året i rad har vi gått med i Blogg100, en bloggutmaning initierad av Fredrik Wass/Bisonblog. Med start idag och 100 dagar framåt, ska vi publicera minst ett nytt inlägg om dagen.
Det är i vart fall målsättningen. Förra året klarade vi det med nöd och näppe, varpå vi i det närmaste gick i bloggstå resten av året. Och det var ju inte riktigt meningen.
Den här gången hoppas vi således att utmaningen Blogg100 inte bara sätter fart på bloggandet utan även gör det till en ihållande vana.
Följ oss, så får ni ser hur det går!

Och hur var det nu med bastukvasten? Eller vihta, som det heter på finska.
Ja, den får vi vänta tills framåt midsommar med att binda. Björkbladen skall vara fullt utslagna och starka men fortfarande mjuka.
Är du också intresserad av att binda eget björkris till bastubaden? Du hittar två instruktionsvideos här under, båda på finska så det gäller att hänga med i svängarna.

Kanske vill du rent av också anta utmaningen Blogg100?
Läs mer om den på Bisonblog.


Klicka upp filmerna om du vill se dem i större format!

Ps Visste du förresten att sauna, finska för bastu, är det mest inlånade finska ordet i andra språk. I vart fall enligt Wikipedia.

Annonser