Etiketter

, , , , , , , , , ,

Rundqvist kliché G Grip_webG, som i Grip – nästan så man borde byta namn för att kunna använda den här klichéen!

Då kronprinsessans namnsdag lider mot sitt slut passar vi på att fira morgondagens namnsdagsbarn Greger med en tvättäkta grip.
Förresten vill vi gratulera alla som heter något på G, det är minsann inte alla förunnat att kunna trycka sin initial med just en grip! Funderar själv allvarligt på att byta namn av den anledningen.
Så skräckinjagande är gripen med sin lejonkropp, sina örnvingar och sitt örnhuvud att alla hästar flyr i fasa när de får syn på den. Och inte utan orsak, gripen sliter med förkärlek sönder varje liten häst den ser.
Fast ibland händer det att en hangrip mot alla odds förälskar sig i ett sto. Resultatet blir den så kallade hippogriffen, hästgripen.
Ett djur som bland annat Harry Potter stiftade bekantskap med i boken Harry Potter och fången på Azkaban.

Så här fin blir en grip-anfang/vinjett tryckt i guld.

Så här fin blir en grip-anfang/vinjett tryckt i guld.

Trots att gripen anses vara ett ytterst farligt vildjur, ja rent av ett monster, har den genom århundradena även haft ett positivt symbolvärde. Eftersom gripen både behärskar luften (som örn) och jorden (som lejon) kom den på medeltiden att stå som symbol för Kristus två naturer– gudomlig och mänsklig.
Och som väktare fungerar gripen också alldeles utmärkt, den har ihjäl både ormar och basilisker, och har ofta fått sitta avbildad utanför kyrkor för att hålla de onda andarna borta.

Ursprung:
Gripen, eller Griffin – som det något skräckinjagande djuret heter på engelska – härstammar ursprungligen från de hyperboreiska bergen. Riktigt var de bergen ligger har vi inte lyckats luska ut, de verkar nästan vara lika mytologiska som själva gripen. I Wikipedia läser vi att de gamla grekerna ansåg att hyperboréerna var ett mytiskt folk som bodde norr om nordanvinden (Boreas) i landet Hyperborea.
Enligt grekerna bodde nordanvinden i Trakien, någonstans på sydöstra Balkanhalvön, men flera svenska forskare kom på 1500-1700-talen fram till att hyperboreerna i själva verket var skandinaver,
Så kanske griparna föds i de skandinaviska bergskedjorna?
Nåja, vi skall nog ta nästan allt i den här posten med en rejäl nypa salt …

Läs mer om gripen och andra mer eller mindre magiska djur i:
”Bestiarium – en medeltida djurbok” av Bo Eriksson, 2009
”The Book of Beasts – a Translation from a Latin Bestiary of the Twelfth Century” av T.H. White, 1984
eller googla runt lite.