Etiketter

, , , , , , , ,

Rundqvist syrenknopp_webVi spanar efter våren i Rundqvists trädgård i väntan på fredagens solförmörkelse. Syrenens bladknoppar är redo, men tvekar.

Vårdagjämning och stor partiell solförmörkelse – fredag den 20 mars i nådens år 2015, är minsann inte att leka med!
Under torsdagen for vi runt i Rundqvists trädgård och letade ivrigt efter vårtecken, dock utan större framgång. Visst är syrenens bladknoppar bulligt feta, men brista verkar de inte vilja göra ännu.

En liten vitsippskliché var allt vi fann i vårlig blomväg. Fast sen klantade en av oss till själva trycket.

En liten vitsippskliché var allt vi fann i vårlig blomväg. Fast sen klantade en av oss till själva trycket.

Till slut fanns ingen annan råd än att plocka fram en gammal kliché och försöka snabbtrycka en liten vitsippa
Resultatet vart inget vidare, skulle ha låtit de vana tryckarna ta hand om det hela.

Ett svagt ögonblick trodde jag att det även var fullmåne på gång, men se där såg jag fel i almanackan. Eller rättare sagt, har visst lite dåligt pejl på det där med fyllda och tomma cirklar när det kommer till månens olika faser. En helsvart cirkel betyder ”ingen måne syns”, vilket på astronomispråk kallas för nymåne.
Se, där lärde vi oss (eller åtminstone en del av oss) något nytt. Månskäran som liknar ett kommatecken och vilken åtminstone undertecknad kallar för nymåne, går inom astronomin under namnet danjonmåne.

Men glöm det där med månen nu, det intressantaste i morgon är trots allt solförmörkelsen, den största vi kan se i Sverige på flera decennier framåt. Först år 2039 är det dags för nästa solförmörkelse i samma klass.
I Göteborgsområdet kommer solförmörkelsen att vara som störst kl 10:52, då cirka 85 procent av solen täcks av månen. Redan kl 9:45 börjar dock månen glida in från höger och runt kl 12 har den glidit vidare.
Endast på Färööarna och Svalbard kommer folk att kunna se en total solförmörkelse den här gången, det vill säga från land.

Nu verkar det tyvärr bli dåligt väder i Göteborg under fredagen, så förmodligen kommer vi inte att se särskilt mycket av det hela. Och skulle SMHI och de andra vädertjänsterna ha fel, så får du INTE titta rakt mot själva solen under förmörkelsen. För då bränner de ultravioletta strålarna hål på dina hornhinnor – på några sekunder.
Läs mer om hur du kan skydda ögonen och hur det fungerar med solförmörkelsen om det är mulet.
Att plocka fram mobilen eller kameran för att plåta är inte heller det smartaste, om du inte har satt på ett speciellt filter så förstör solljuset mobilen/kamerans bildsensor.

Ännu en syrensk bamseknopp till vårdagsjämningens ära.

Ännu en syrensk bamseknopp vårdagsjämningen till ära.

Och missar vi solförmörkelsen helt och hållet så kan vi i vart fall glädja oss åt att det är vårdagjämning. Dag och natt är nu ungefär lika långa och innan vi vet ordet av är sommaren här.

Läs mer om solförmörkelsen den 20:de mars 2015 på Illustrerad Vetenskaps hemsida.
Annonser