Etiketter

, , , , ,

Rundqvist v Mölndalsån mars 2015_webIbland flyter Mölndalsån förbi Rundqvists alldeles ”oskyldigt blå”.

Utanför Rundqvists Boktryckeri speglar sig vårsolen vackert i Mölndalsån.
Om tur och tillfälle ges kanske den metare vi fick syn på för några veckor sedan dyker upp med sitt fiskespö i högsta hugg. Inte för att fiska och sedan tillreda de gäddor och abborrar som simmar i ån nuförtiden. Nej, därtill är vattnet lite för smutsigt. Snarare då kanske för att fyllas av metarglädje och känslan av att nu, ja nu verkar knopparna äntligen vara på väg att brista.

1700-talet var vattnet i Mölndalsån i ett annat läge. Då var en av de stora nöjena bland göteborgarna att hyra roddbåtar vid Drottningtorget och ro till Mölndals forsar för att fiska laxöring. På vägen dit kunde man stanna vid Liseberg och ta ett dopp då både badplatser och strandbotten erbjöds. Så klart var Mölndalsåns vatten då.
Sedan kom industrialiseringen, fabrikerna och förvandlade det en gång klara dricksvattnet i Mölndalsån till avloppsvattnen.

mölndalsån fixDet är först under den senare delen av 1900 talet som Mölndalsån återhämtat sig. Föroreningarna började sakta lämna vattnet och nu kan fisk återigen leva där.
Lite historik att ha med sig bakhuvudet inför nu på söndag den 22 mars. Då infaller nämligen den internationella vattendagen.
Vatten finns i tennisbollar, i fåglar och i din kärestas läppar. Människokroppen består från 50 till 65 procent av vatten. 70 procent av jordklotet är täckt av vatten .
Vi kan klara oss utan mat ett längre tag men vatten, det går inte.
Läge då kanske att öppna vattenkranen på söndag, låta den rinna ett tag och sedan hälla upp ett kallt glas för att avnjuta och att påminna sig om det som är själva grunden till mänskligt liv.

Water (videoclip) from xelson on Vimeo.

Annonser