Etiketter

, , , , , ,

Rundqvist_Knallhård ungdom_webSöndag kväll, lugnet vilar över nejden och jag funderar över epitetet ”knallhård”.
Som i titeln på filmen Knallhård ungdom. En tysk produktion som gick upp på de svenska biograferna år 1959.
Hård som en knall?
Som en mopedknall, kanske?
En så kallad avgasknall. En sån som du, på en del mopeder, kan fixa till genom att du ”trycker på dödarknappen när du man kör i maxfart. Tändningen stängs då av och bensinen flödar ut i avgasröret och tänds där istället”. (Infon hämtad från ett något suspekt webbforum.)
”Knallhård ungdom” – undrar om filmen handlar om ungdomar som åker omkring på moped och avgasknallar?

Hm nåja, förmodligen handlar det i det här fallet mer om någon mopedtokig översättare än om handlingen i själva filmen.
Den tyska originaltiteln är inte att leka med den heller – Verbrechen nach Schulschluss – vilket enligt den gamla skoltyskan och lite extra hjälp av översättning à la Google borde betyda ungefär ”Brott efter skolan”. Alltså allt sånt där fuffens som ungdomar har för sig när de inte går i skolan.
Tyvärr lyckas jag inte hitta någon beskrivning om vad filmen handlar om, vare sig på svenska eller engelska.
Återstår bara att köra den tyska wikipediatexten genom Google translate.
Håll i er nu!

Filmaffisch från "då det begav sig". Ungdomarna Corny Collins och Christian Wolff gifte sig för övrigt samma år som filmen kom ut.

Filmaffisch från ”då det begav sig”. Ungdomarna Corny Collins och Christian Wolff gifte sig för övrigt samma år som filmen kom ut.

”Som sjätte förre Fabian King ”befriade” vissa försummade hundar, får han i trubbel med polisen. När han är avstängd från skolan då förråder honom bara läraren som tidigare har uppmuntrat honom att agera. Även med sin far, en auktoritär överste ret., Kommer Tonåringen fullständig brist på förståelse. Så Fabian blir nästan oundvikligen till brott, startade en våldsam ungdomsgäng och börjar stjäla.
Lite senare lär han föräldralös flicka Ulla Anders vet, förälskar sig i honom. Som Ulla lärer av Fabians kriminella handlingar, vill hon inget att göra med honom. Men en kort tid senare hon hotas av hallicken Horst Fabian Bregulla och sparar henne i sista stund från att bli våldtagen. Som Bregulla fann snart det dött, misstankar faller genast på Fabian. Vem blir arresterad och dömd till fem års fängelse för dråp på vittnesmål från den tvivelaktiga äran Erna Kalisz Pomorski.
I häktet Fabian finner förtroende av det sympatiska fängelseläkaren Dr Knittel. Han är övertygad om Fabians oskuld och sysselsätter en egen utredning. Det kan beräknas Erna Kalisz Pomorski straffånge som hade vittnat i domstol mot Fabian att avleda uppmärksamheten från sin egen skuld. Fabians fängelsestraff reduceras. Han är nu åtalas endast för stölderna. Tillsammans med honom, den föräldralösa flickan Ulla Anders väntar uppsägning. ”

Av ovanstående kan vi, om inte annat, lära oss att det är bäst att akta sig för Google translate!
Nåväl, promotionbilden från filmen blev i vart fall fräck då vi ”frihandstryckte” den. Håller du med och är intresserad av ett eget exemplar, så kolla in vår webb shop.

I ärlighetens namn hittar vi i  Nationalencyklopedins svenska ordbok att ordet knall, som i knalle, även kan betyda ”en liten rund bergshöjd” och ”hårt skeppsbröd”.
Stenhårt var ordet!
(Ganska långt från det engelska uttrycket ”tough cookie”, som plötsligt dök upp i tankarna.)

Bonusvideo:
Det påstås ibland att tyska låter väldigt hårt jämfört med många andra språk. Kolla videon nedan och avgör själv:

Annonser