Etiketter

, , , , , ,

Rundqvist Quo Vadis 2_web
Även kornas mat går att trycka på, eller?

Kan man boktrycka på kornas mat?
Ja, boktryckare Agne Rundqvist kunde.
Då han 1948 startade kulturtidskriften Quo Vadis var omslaget just av kofoder.
Vid ett besök i en ladugård upptäckte Agne Rundqvist att det moderna kofodret var riktigt snyggt. Visst skulle det vara dekorativt att använda för typografiska arbeten?
Och på den vägen blev det.
Den nya kulturtidskriften fick specialtillverkat omslag av kofoder och även inlagan trycktes på vackert specialpapper tillverkat av Lessebo.

De tre första numren av kulturtidskriften Quo Vadis, utgiven av Agne Rundqvist 1948-1950.

De tre första numren av kulturtidskriften Quo Vadis, utgiven av Agne Rundqvist 1948-1950.

Syftet med Quo Vadis var att ”levandegöra ett rikt arv av livs­visdom för att vara ett hjälpmedel i humanitetens kamp mot krig och förstörelse”.
Eller som mottot, ett citat av Goethe, löd: ”Allt som är förnuftigt är redan en gång tänkt, det gäller bara att försöka tänka det om igen.”
Tidskriften innehöll både nyskrivna texter och ”omistliga ting ur världslitteraturen från skilda tider”. I första numret medverkade bland annat författaren Harry Martinsson samt filosoferna Gunnar Aspelin och Alf Nyman.
Kulturtidskriften Quo Vadis utkom med totalt fyra nummer under åren 1948–1950.
Idag finns det ett mindre restlager av Agnes kofoderpapper kvar i Rundqvistshuset. Rundqvist & Co använder det, närmast andaktsfullt – för att trycka mycket speciella produkter på.

Quo vadis är latin för ”Vart går du?” och lyder egentligen i sin helhet ”Domine quo vadis? Det vill säga, Herre vart går du? Vilket i sin tur hämtats från berättelsen/legenden om hur aposteln Petrus – på flykt från förföljelserna i Rom – möter Jesus på Via Appia, strax utanför Roms stadsmur.
Jesus ska då ha svarat: Eo Romam iterum crucifigi (Jag går till Rom för att bli korsfäst ånyo). Allt enligt Wikipedia.

Är du intresserad av kulturtidskriften Quo Vadis, så har vi ett antal exemplar kvar på Rundqvists Boktryckeri. Den går även att finna på olika antikvariat.

Annonser