Etiketter

, , , , , , , , ,

sanseriffe_webpGrattis! säger vi idag till invånarna i republiken San Serriffe, som firar sin 48:e självständighetsdag.
En dag som högtidlighållits med sedvanliga festligheter i huvudstaden Bodoni.
Den lilla ö-nationen i Indiska Oceanen har sedan frigörelsen från kolonialmakten Portugal gått från militärt styre till att vara en, på pappret, demokratisk republik. Idag styrs landet av François-Ambrose Pica, sonson till general M.J. Pica som år 1971 tog över makten efter att San Seriffe genomlidit två militärkupper under sina första fyra år som självständig stat.
Tack vare en omfattande turistnäring och rika oljetillgångar har San Serriffe en mycket stabil ekonomi. Från oljefälten utanför huvudön Caissa Superiore transporteras oljan via pipelines till den livliga hamnstaden Port Clarendon, varifrån den skeppas ut världen.
Landets största turistorter: Garamondo, Villa Pica, Gillcameo och Umbra, besöks årligen av hundratusentals semesterfirare från framför allt USA och Storbritannien.

Ja, så där skulle vi kunna hålla på, vilket också den brittiska tidningen The Guardian gjorde då de den 1 april 1977 publicerade en sjusidig bilaga om det fantastiska ö-riket San Serriffe – vilket ingen tidigare hört talats om.
Inte så konstigt, eftersom det förstås inte finns. Något som dock inte hindrade ett antal entusiastiska läsare att genast ringa närmaste resebyrå och försöka boka en semester i San Serriffe.
Hade läsarna vetat lite mer om typografi så hade de kanske hajat till inför de många typografiska referenserna, var och varannan stad bär ett typsnittsnamn och hela ö-riket ser dessutom ut som ett semikolon.

På sajten ”Top 100 April Fool’s Dat Hoaxes of All Times” listas skämtet om San Serriffe som det femte bästa aprilskämtet någonsin.
Och vad återfinner vi på en hedrande andra plats om inte SVT:s ”så här gör du din svartvita tv till färg-tv med hjälp av en nylonstrumpa”.
Så, vad blev du lurad av idag?!

Läs mer om typografins sans-serif.

Annonser