Etiketter

, , , , , , ,

Ett "vardagstryck" ur Kungliga bibliotekets samlingar. Ser nästan ut som om vår äldsta avdragspress är med på bild!

Ett ”vardagstryck” ur Kungliga bibliotekets samlingar. Ser nästan ut som om vår äldsta avdragspress är med där på bordet!

Varje gång vi på Rundqvists Boktryckeri trycker en skrift som är avsedd för att spridas, måste vi enligt lag skicka ett antal pliktexemplar till Kungliga biblioteket (KB) i Stockholm.
Här (och på Lunds universitetsbibliotek) förvaras sedan ett exemplar för framtiden, för forskare och andra som är intresserade av den tryckta delen av vårt svenska kulturarv.
Kungliga biblioteket får årligen ta emot cirka 170 000 pliktleveranser från tryckerier och utgivare. En stor del av det som kommer in, ungefär 110 000 stycken vardagstryck och runt 6 000 affischer, lämnas till bibliotekets så kallade ”vardagstryckssamling”.
Idag innehåller vardagstryckssamlingen allt från reklam- och informationsmaterial från företag, institutioner, föreningar med mera. De allra äldsta trycken är från 1700-talet och samlingen fyller över 12 500 hyllmeter i bibliotekets underjordiska magasin i Humlegården, Stockholm.

En del av de gamla trycken kan man se och läsa om på Vardagstryck, en av Kungliga bibliotekets bloggar. Häromdagen skrevs till exempel ett inlägg med rubriken ”Att trycka – plåt, sten, stencilera, kopiera, digitalt, partikelnivå …”.
Och kolla, ser inte den där pressen på bilden nästan ut som vår äldsta avdragspress?
Något mindre avancerad kanske, själva tryckvalsen verkar ju vara helt lös.

Ett exempel på vardagstryck ur Rundqvists samlingar. Vi återkommer om det.

Ett exempel på vardagstryck ur Rundqvists samlingar.

Vad gäller samlingar med gamla vardagstryck, så har vi förstås en egen sådan i Rundqvistshuset. Du hittar stora delar av den i vårt lilla museum.
Intresserad?
Hör av dig!

Fler bloggar från Kungliga biblioteket hittar du här.
Läs hela lagen om pliktexemplar.
Vi har tidigare skrivit om pliktexemplar i inlägget ”Dags att skicka iväg pliktexemplar för arkivering”, där du även hittar definitionen på vad som krävs för att  man skall behöva skicka ett pliktexemplar..

Annonser