Etiketter

, , , , , , , ,

Rundqvist påskstruts 1_mindre webGlöm gullfjuniga kycklingar, långörade äggharar och allt annat pnuttenuttigt trams, idag ger vi er den ultimata påsksymbolen – Påskstrutsen.
Inte bara lägger den ägg stora som 24 hönsägg, höghalsad och snabb är den dessutom ett utmärkt transportmedel för de påskärringar som råkat förlägga sina kvastar.
Att den stora fågeln därtill kan bli till en rejäl måltid för hela den samlade tjocka släkten är förstås ytterligare en bonus.
Vi säger bara – kan det bli bättre?

Tyvärr har det dock visat sig svårt att få påskstrutsen accepterad som en naturlig del av det anglosaxiska påskfirandet. Inte minst vad gäller att använda strutsen som färdmedel.
Tappra försök gjordes redan i början av förra seklet av bland annat lady Moya Champbell, damen ni ser på bilden.
I tidningen Brokiga Blad år 1913, en bilaga till Aftonbladet och Dagen, berättas att den unga engelskan red runt på, den tyvärr icke namngivna, strutsen vid ett besök i mr Anthony Wingfields privata zoologiska trädgård i Amthill House, Bedfordsshire.
Möjligtvis kan tidningens något negativa återgivande av händelsen ha påverkat eventuellt strutsintresserade från att försöka upprepa bedriften:
”Ryttarinnan synes ej ha någon synnerligen bekväm ställning, och strutsen är nog en gammal trotjänare, som inte är av det allra rörligaste slaget, eljest kunde ritten bli betydligt farligare för lilla frun.
Strutsen är nämligen, som en var torde veta, ett djur som inte i allmänhet låter leka med sig allt för mycket, och de försök som ha gjorts, särskilt i Södra och Central-Afrika, att använda honom som fortskaffningsmedel, dels till ritt dels till dragare, ha hittills slagit ganska illa ut. ”

Tänk er farbror Sven komma ridandes till påskfirandet!

Tänk er farbror Sven komma ridandes till påskfirandet!

Nåja, vi anser att det är hög tid att sluta stoppa huvudet i sanden och en gång för alla slå ett slag för Påskstrutsen!
Säg nu efter oss: omelett!
Eller kanske pannkakor, 70 stycken på bara ett enda strutsägg.
Att det sen tar cirka 45 minuter att koka ett strutsägg, tja – den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge.
Idag finns det för övrigt ett flertal ställen i världen, exempelvis i Sydafrika, där den hågade kan prova på att rida på strutsar. Kolla bara videon nedan och se hur kul det verkar.
Tänk vilket fart och fläkt det skulle bli på påskfirandet.
Glad Påskstruts på er!

En australisk "Easter Bilby" i choklad.

En australisk ”Easter Bilby” i choklad.

Missa inte:
Onda påskharar och gulliga kaninpunggrävlingar” – förra året berättade vi om Easter Bilby, kaninpunggrävlingen som är Australiens försök att detronisera påskharen. Kaniner är ju en plåga i landet, alltsedan engelsmannen Thomas Austin släppte ut 24 stycken år 1859.

Evil Easter Bunny anfaller i gröngräset” – Se Nisse kämpa mot de onda påskhararna!

Vill du veta mer om strutsägg, klicka på länkarna här nedan.
Om strutsäggens förträfflighet berättar strutsfarmarna Mona och Niklas Persson i Örnsköldsviks Allehanda.
Så här knäcker du ett strutsägg – malinrandeniey.com
Ett antal fina gamla bilder på strutsridning och strutsar som dragare, hittar du på bloggen Scout and recount.
Och så förstås en liten omgång strutsridning:

Annonser