Etiketter

, , , , , , ,

Rundqvist Svea Claesson_sprängkullsgatan 1_webSvea Claesson Modemagasin har flyttat till Sprängkullsgatan – ännu en trycksak ur Rundqvists samling av ”vardagstryck” från förr.

Rundqvist Svea Claesson_sprängkullsgatan 2_webKnappt hade vi hunnit tipsa om Svea Claessons excellenta Modemagasin, förrän vi nåddes av nyheten att affären flyttat.
Från Haga Nygata 10 till nya, moderna lokaler på Sprängkullsgatan 10 A.
Här, ”i de personligt inredda lokalerna där varje detalj är harmoniskt avvägd, blir det ett sant nöje får våra damer att bese nyheterna och i lugn och ro prova ut hatten”, låter Svea hälsa.
Och vi tror henne. Härifrån går man med största sannolikhet inte hattlös!

Men tiden går och idag, snart 75 år senare, håller kafékedjan da Matteo till i Sveas gamla lokaler. Åtminstone att döma av bilden inifrån Matteo, vilken vi hittar på bloggen ”Frukostfrasse” – klicka på länken och döm själv.
(Ja, vi borde ha gått iväg och tagit en egen bild, men det var det där med tolvslagets deadline och …).
Redcow MatteoDen röda kon som står utanför Matteo tog man över från den tidigare innehavaren, Café Proviant. Kon väckte en hel del rabalder då den ställdes ut på gatan i april 2011, vilket du kan läsa mer om i GP:s artikel ”Kon som fick polisen att se rött”.

Nisse lever farligt och fikar på da Matteo.

Nisse lever farligt och fikar på da Matteo.

Kon fick vi plåtat vid ett besök på Matteo tidigare i år, men som sagt – någon interiörbild vart det inte. Ni får helt enkelt nöja er med en bild på Tryckfelsnisse, som då fortfarande var klädd i nyårsstass.

Själva huset byggdes, läser vi på Matteos hemsida, av dåvarande Skandinaviska Banken (numera SEB, Skandinaviska Enskilda Banken) som en bankreserv. Insprängt i berget bakom finns Nordens största bankvalv. SEB har fortfarande ett kontor i huset, med ingång runt hörnet från Sprängkullsgatan och med adress Bergsgatan 1.

Rundqvist Svea Claesson_sprängkullsgatan 3_webFör övrigt tror vi att även Svea på sin tid visste att uppskatta en god kopp färskmalet.
Men den röda kon hade nog fått flytta på sig, eller åtminstone förärats en tjusig vårhatt mellan hornen.

Annonser