Etiketter

, , , , , ,

Rundqvist Ondulering_webEn del hänger på arenor och visar sin översvallande support via en rullande våg, andra tillbringar åratal med surfbrädan i högsta hugg i väntan på vågen med stor V.
Och så finns det de som helt enkelt går och ondulerar sig. Som bär sina vågor i håret.
Damen på bilden hittade vi i ett av ”vardagstrycken” i Rundqvists samlingar. Visst är hon fin i sitt ondulerade hår, men frågan är förstås – hur länge håller det?
Har hon valt rätt hårvårdsprodukt?
Vilken som är rätt i det här fallet, låter vi vara osagt men någon längre tid lär onduleringen inte ha suttit i. Det var ju inte någon permanent det handlade om.
Det kom först lite senare.
Ordet ondulera kommer från franskans onduler, som i sin tur kommer från latinets undula, det vill säga ”liten våg”.
Att ondulera håret betyder helt enkelt att göra det vågigt. Vilket gjordes med hjälp av varma metallstavar eller krustänger (en gammal hederlig onduleringstång hittar du om du klickar på länken).

Eugene kallades denna permanentondulerings-maskin från 1923.

Denna permanentondulerings-maskin från 1923 bar namnet Eugene.

Det där med varma tänger kom man på någon gång på 1600-talet, dessförinnan fick man helt enkelt fläta håret i vått tillstånd.
Och jo, det hände att även herrarna flätade sitt långa, blöta skägg för att göra det skönlockigt.
Den första apparaten för att skapa lite mer beständiga vågor i håret, så kallad permanentondulering, konstruerades 1906.  En förbättrad version, från 1923, ser du på bilden här bredvid. Och vid det laget hade man även förkortat hårbehandling till ”permanent”.
Hur en permanent går till, rent tekniskt, kan du läsa mer om på wikipedia, där vi för övrigt även hittade bilden på den fantastiska ”permanentmaskinen”.
Säga vad man vill, det såg nog betydligt roligare ut på hårsalongerna förr!

Läs mer om vardagstryck:
Vardagstryck i samlingarna hos KB och Rundqvists
En ny hatt sätter fart på våren
Annonser