Etiketter

, , , ,

Detta bildspel kräver JavaScript.

Har du gått och grubblat över vår mystiska planta?
Den som växer likt ett jättelikt ogräs i vår trädgård och som vi inte vet vad det är för något.
Du kan sluta med det nu, för vi har hittat svaret.
Den ganska fräcka – de fullvuxna stjälkarna påminner om bambu – men tämligen illvilliga växten, bär namnet jätteslide (Fallopia sachalinensis) och är en nära släkting till parkslide, om det kanske känns igen?
Det gjorde det inte här …
Både jätteslide och parkslide kommer från Asien. Jätteslide växer i ”vilt tillstånd” på ön Sachalin (utanför Sibiriens östkust) och i delar av Japan. Det är en flerårig ört som kan bli över tre meter hög och som sprider sig med hjälp av sina många underjordiska utlöpare. Vilket betyder att den är svår att utrota när den får för sig att sätta fart.
Tänk kirskål i jätteformat!
Aj, aj, aj!
I ett svagt ögonblick funderade undertecknad lite smått på att förbarma sig över några av de ”små” uppstickande mystiska plantorna. Ta dem till landet och plantera. Det skulle ju kunna se ganska fräckt ut med något jättebuskage i ett hörn och chefen här på Rundqvist vill bara bli av med de små stackarna.
Nåja, den svagheten är nu överkommen.
Återigen: tänk kirskål i jätteformat.
Tänk hela ängen full med tre meter höga monsterplantor.
Och några år senare – tänk hela skogen full …
Nej, det får nog bli någon liten lavendel eller dylikt istället.

En uppvuxen men tuktad (?) jätteslide. Foto: Molekuel via Wikimedia Commons

En uppvuxen men tuktad (?) jätteslide. Foto: Molekuel via Wikimedia Commons

Mer om farorna med jätteslide och parkslide, kan du läsa om i ett inlägg på sajten Byggahus.seVarning för att köpa hus/tomt med parkslide.
Här berättas om hur växten (i det här fallet parkslide, vilken är nästan lika stor som jätteslide) sprider sig likt en farsot och tar över all ”fri mark”. En löpmeter per säsong. I sin framfart suger den därtill ur all näring i marken, så att inte ens maskrosor överlever i närheten.

Fortsatt inspektion, men vad är det för växt?!  – Läs vår efterlysning av namnet på den mystiska växten.

Annonser