Etiketter

, , , , , , ,

Prefacio in librū qui dicitur dyalogus creaturarum moralizatusIdag är det Världsboksdagen och Kungliga biblioteket firar genom att bjuda på Sveriges första tryckta bok ”Dialogus creaturarum moralizatus”.

”Låt oss ta upp våra böcker och pennor. De är våra mest effektiva vapen. En bok, en penna kan förändra världen”, sa Malala Yousafzai, då hon talade i FN:s generalförsamling för några år sedan.
Hennes ord har i år fått bli ”motto” för firandet av Världsboksdagen, en temadag instiftad av Unesco 1995.

Första sidan i "Dialogus creaturarum moralizatus", den första boken som trycktes i Sverige. Bild från Kungliga biblioteket.

Första sidan i ”Dialogus creaturarum moralizatus”, den första boken som trycktes i Sverige, år 1483. Bild från Kungliga biblioteket.

Och Kungliga biblioteket i Stockholm firar dagen genom att bjuda på Sveriges första tryckta bok Dialogus creaturarum moralizatus, Dialoger om skapelsens sedelära, en allegorisk uppbyggelseskrift på latin, tryckt av Johann Snell i Stockholm år 1483. Hela boken finns inscannad i form av en 353 mb stor pdf, som kan laddas ner från bibliotekets hemsida.
Boktryckaren Johann Snell, som för övrigt även tryckte Danmarks första bok, kom ursprungligen från Rostock i nuvarande nordöstra Tyskland. Kungliga biblioteket äger två exemplar av Dialogus creaturarum moralizatus.
Erkännas ska att vi hade lite svårt att läsa den gamla skriften i boken – och då inte enbart för att den är på latin. Men vackert är det i alla fall!

På Unescos svenska hemsida kan du läsa mer om Världsboksdagen. Du kan även ladda ner ett specialframtaget vykort, som du kan skriva ut och använda för att skicka ditt bästa boktips till någon du gillar, eller rent av ogillar – ni kanske blir vänner på kuppen!
”Man blir kanske inte en bättre eller ens i längden en lyckligare människa av att läsa böcker, men man blir mera människa”, för att citera författaren och litteraturvetaren Göran Hägg.

Läs mer om Malala Yousafzai, den 17-åriga pakistanskan som kämpar för flickors rätt till utbildning och som år 2014 fick Nobels fredpris efter att några år tidigare mirakulöst överlevt ett mordförsökt utfört av talibantrogna.

Annonser