Etiketter

, , , , , , , ,

Getebergsäng_stadsmuseet

Så här såg det ut en gång i tiden. Vykortet, poststämplat 1910, visar Mölndalsvägen, ”parti mot norr”. Källa: Stadsmuseet.

När bestämde ni er senast för att ta fyrans spårvagn, kliva av vid hållplats Getebergsäng och ta er en liten shoppingrunda? Aldrig, spekulerar vi att gemene läsare av denna blogg svarar på den frågan.
Vi som arbetar på Rundqvists passerar Getebergsäng, vid Lisebergs södra ingång, på väg till tryckeriet varje morgon. Området kring Getebergsängs hållplats, just där Södra Vägen slutar och där Mölndalsvägen tar sin början, tillhör den typ av oglamorösa gator man lätt bara passerar. När vädret möjligen inte är det bästa.
Här finns inga ängsliga hipsteraffärer eller moderna coffeehouses. Sakletaren och den som exempelvis vill få en dos god tobak ges dock rikligt med belöning. I en värld där tempot och informationsflödet står på intill bristningsgränsen känns det dessutom lite befriande att flanera fram på en gata där tiden bestämt sig för att dra i handbromsen.

SeconhandVi börjar vår lilla tur vid Hobbyboden Secondhand på Södra Vägen 95 som i imponerande tjugoåtta år har hållit hov på gatan. I två välfyllda rum trängs vykort, dvd filmer, musikmagasin och vinyler till överkomliga priser. När vi frågar ägaren till butiken hur den genomsnittlige besökaren ser ut tittar han på oss och levererar sedan kommentaren lite skälmskt:
– Ja, såna som du som bara tittar och inte köper något.
Orden rymmer möjligen ett korn av sanning men bloggförfattaren får då inflika till sitt försvar att han på Hobbyboden gjort några av sina allra största skivfynd genom åren. Lyckokänslorna som for igenom kroppen när den heliga graalen av Solskenspop/Sunshinepop dök upp här för endast fem kronor på vinyl går inte att överskatta. Och om undertecknad inte är Hobbybodens största kund ja, då är han/hon/hen som jagar vykort från förr nämnda person.

Smoking_C FalkstenNågra meter därifrån på Mölndalsvägen 3 ligger meckat för tobaksälskare, Sveriges äldste tobaksföretag, Mellgrens. Ett rikt sortiment av pipor, cigarrer och snus möter dig när du kliver in i butiken.
– Hit kommer livsnjutare säger Henrik Petterson som står bakom disken för dagen.
I ett rum innanför butiken, låt oss kalla det opiumrummet, sitter två distingerade herrar bolmandes på varsin cigarr. Dom fortsätter på njutningsresonemanget:
– Det är harmoni att komma hit säger mannen i svart t-shirt. Säg att jag har en puls på 90 när jag kommer hit, när jag får njuta av en cigarr så är den nere på 40.
Dom är också noga att betona att det här inte handlar om tobak som du drar ner i lungorna. Med Tobaksplatset som ligger en bit längre ner på Getebergsäng så är det inte fel att kalla denna gata tobaksgatan framför andra i Göteborg menar Mellgrensmännen.

maträtter_C FalkstenOxygene DykskolaSalong Här. Allt är inte bara tobak och sakletaraffärer på gatan. Vi väljer dock att avsluta vår lilla sightseeing i Getebergsäng och början av Mölndalsvägen i smaklökarnas tecken.
Inhyst i ett stort gulbrunt höghus på Mölndalsvägen 24, ser det inte mycket ut för världen. Gör entré och tvivlen undanröjs.
Med en sju rätters lunchmeny som sträcker sig från persisk mat till husmanskost, en närapå trettiorätters salladsbuffé och fem sorters purfärska kakor så är San Souan en lunchrestaurant du har svårt att hitta i centrum. Ägaren Mehrad är väl medveten om hur viktigt det är att erbjuda ett alternativ när restauranten ligger en bit utanför centrum :
– Dom flesta kunder har inte så mycket pengar, så vi försöker hålla en så varierad lunchbuffé som möjligt till humana priser säger han.
Det blir sålunda slutorden på denna lilla resa.
Tre skäl, tre orsaker då att nästa gång kanske trycka på stoppknappen när spårvagnsföraren ropar ut Getebergsäng i högtalarna.

Annonser