Etiketter

, , , , , , , , , ,

Kampf 1926Vårgrönskan till ära bjuder vi idag på en stilig 20-tals dam draperad i skirgrönt kontsiden, ett tämligen nytt material då den lilla broschyren trycktes år 1926.
Broschyren är en av alla de vardagstryck som boktryckare Agne Rundqvist hade med sig hem från sin lärotid i Lepizig, Tyskland, på 1920-talet.

Broschyren gör reklam för textilfirman Kampf & Spindlers stora tygsortiment: siden, damast, kräpp, taft etc – och inte att förglömma – det nya materialet konstsiden. Av broschyrens baksida framgår att den första utställningen av konstsiden i Tyskland, ägde rum just i Leipzig, tidigt om våren 1926.
Var kanske rent av Agne Rundqvist där och tittade?
På det har vi inget svar, men broschyren tyckte han i vart fall var intressant nog att ta med sig hem till Göteborg.

Konsten att tillverka konstfiber, det vill säga fibrer framställda på teknisk (konstgjord väg) – till skillnad från naturfibrer såsom ull, bomull och silke – kom till under 1800-talet. År 1884 patenterade en fransman vid namn Hilaire Bernigaud de Chardonnet en metod för att framställa nitrocellulosafibrer och redan 1891 tillverkade han konstfiber, så kallat chardonnetsilke, i sin nystartade fabrik.
Efter bara några år blev dock viskos, det amerikanska handelsnamnet är rayon, den viktigaste konstfibern – och kallades just för konstsiden. Tillverkningen av viskos startade i England 1905.
Alla de ovan nämnda konstfiberna är så kallade regenatfibrer, vilket innebär att de är textila konstfibrer gjorda av naturprodukter.
Så kallade syntetfibrer, som exempelvis nylon, polyester etc, är ofta gjorda på petroleum och kom först på 1930-talet.

Om företaget Kampf & Spindler skulle vi gärna berätta mer, men därtill är vår tyska lite för dålig. Efter vad vi lyckats uttyda verkar textilföretaget ha gått i graven 1970, efter att ha varit verksamt i 138 år.
Är du bra på tyska, kan du läsa mer på tyska wikipedia.

Annonser