Etiketter

, , , , , , , , , ,

Balettdansöser_webHur många vet att det är ”Internationella dansdagen” idag?
Här, vid tangentbordet, sitter i vart fall en som helt har missat det – tills alldeles nyss.
En sådan dag måste självklart firas och det gör vi med en äkta ”bensprattlarbild” ur vårt sortiment av konsttryckta filmstjärnebilder.

Alltsedan filmindustrin lyckades få ljud till de rörliga bilderna (den första långfilmen med delvis synkroniserade inslag av tal och musik var The Jazz Singer, 1927) har det producerats sång- och dansfilmer, inte minst i Hollywood.
Numera görs det förstås inte lika många musikalfilmer som under genrens storhetstid, från 1930 och fram till början av 1960-talet, men visst dansas det fortfarande i en och annan film.
Nedan listar vi ett antal länkar där du själv kan botanisera bland ”dansfilmer vi minns”.
Kul, tycker undertecknad, som hade väldigt svårt att slita sig från videotittandet för att för att få ihop dagens bloggpost i tid.

Internationella dansdagen startades 1982 av CID, The International Dance Council, en så kallad icke-statlig samarbetspartner till Unesco. Dansdagen firas årligen den 29 april, vilket ”råkar” vara den franske dansmästare, koreografen och dansteoretikern Jean-Georges Noverres födelsedag.
Jean-George Noverre, 1727–1810, anses vara en av den moderna balettens ”föregångare”.
I Sverige kom firandet av Dansens Dag igång först 1998.

, nu vart det lite väl mycket snack och lite verkstad. Fortfarande är det några timmar kvar på dygnet, så:
Let’s dance!
PS. Vilken är DIN favorit bland dansfilmerna?

Kolla in dansfilmer:
En liten kul video med salig blanding av dansscener ur filmer som bland annat Top Hat, West Side Story, Rocky Horror Show, Footloose och Saturday Night Fever hittar du HÄR.

Från WatchMojo.com kommer även den här blandningen ”Top 10 Unexpected Dance Scenes in Non-Dance Movies”.

The Best Dance Movies ever made – Här listas över 50 dansfilmer genom tiderna, komplett med små videosnuttar ur de allra flesta filmerna.

Är du intresserad av specifika koreografier, så listar sajten Buzzfeed ”The 101 Best Movie Dance Routines of the last 35 years”. Frågan är, håller du med?

I vilken film damerna med den höga benföringen på vårt filmstjärnetryck medverkar, är i skrivande stund lite oklart. Svaret kan vi kanske återkomma med i morgon, fall någon är intresserad.
Trycket finns i vart fall att köpa i vår webbshop.

Annonser