Etiketter

, , , , , , ,

Nyström bok_webAtt vi Rundqvists vurmar för god mat har kanske en del av er noterat vid det här laget.
När så vår gom har njutit och vår magsäck belönats med godsaker råkar vi stundtals liksom, och låt oss citera, ”många av staden Göteborgs innevånare i den nödsituationen att de måste uppsöka en, vad vi vanligtvis kallar bekvämlighetsinrättning”.
Precis dessa rader går att läsa i ”En liten men dock ytterst nyttig bok” vilken vi påpassligt nog har här i bokhyllan på Rundqvists.
Boken trycktes i en ansenlig tredje upplaga på ett tusen exemplar på Rundqvists 1977. Boken var tänkt att tjäna som en guide för Göteborgarna till dåtidens offentliga toaletter i Göteborg. Tryckt i beigt så kallat smutstitelpapper så ryms boken perfekt i bakfickan att ha till hands när … baktankarna kommer på plats.

LarsNyströmToaLillaTorget_webI ”En liten men ytterst viktig bok” går Lars Nyström på fyrtiosju sidor igenom dåtidens offentliga toaletter i Göteborg och hur lämplig kutym bör se ut vid ett besök på dessa ställen. Lars Nyström väljer att dela in toaletterna i fem kategorier: i kategori A finns Centralstationen och övriga järnvägsstationer, i kategori B rådhuset och andra hus inom statliga myndigheter, i museum och bibliotek. Insprängd bland all text finns även ett antal vackra teckningar signerade Lars. Speciellt sticker den ståtliga ”två-mans kuren” från 1965 vid Lilla Torget ut lite extra. Jämfört med nutidens rakettoaletter på Avenyn där Klaustro Fo Bin knackar på dörren så känns två-mans kuren som ett smärre underverk av skönhet, elegans och luftighet. Kuren på lilla torget var som många offentliga toaletter denna tider något mer anpassade för män. Något Lars i boken beklagar och som i vissa fall kunde ”försätta dåtidens quinnor i mången verkligt prekär situation”.

Urilift,_Göteborg,_Valand_04

Urilift vid Valand. Foto: Albin Olsson

Frågan är hur mycket bättre det är idag?
En snabb blick på dagens offentliga toaletter lämnar en hel del att önska. Den beryktade Uriliften som finns på Kungsportsplatsen och Vasaplatsen är anpassad för just män och skulle Gudrun Schyman gå i närkamp med de 69 toaletter som finns i Göteborg så skulle viss indignation säkert uppstå.
Vill man hitta en modern version av Lars Nyströms bok så lär man dock bita i gräset. Det närmsta som tar vid Lars gärning är den app kommunen tagit fram i samarbete med Sveriges mag- och tarmförbund. Appen heter ”HittaToaLätt” och finns att tillgå i Göteborg, Malmö Stockholm och Kalmar. Med ”ToaLätt” i mobilen så ska man snabbt kunna hitta närmsta offentliga toalett på stan när far och morvattnet tränger på. Appen togs fram då över 900 000 svenskar har en överaktiv blåsa och behöver snabb vägledning på stan.

gbg-galleri-4-16.jpg-660x480_cOm Lars Nyström själv verkar inte finnas så mycket nedskrivet. En googlesökning ger oss en kort biografi men inte så mycket mer.  I en värld utan toa-lett appar och innan informationsteknologins intrång i världen kan hans lilla guide till de offentliga toaletterna varit nog så viktig.
Att ämnet låg Lars varmt om hjärtat blir man åtminstone varse om när han i boken beskriver känslan efter ett besök i kabinettet i Brunnsparken – ja, den klassiska pissoaren som numera inte finns:
Stiger man en stilla solnedsgångsafton, befriad upp från denna underjord och låter blickarna spela mot väster, breder hamnkanalen ut sitt smutsglittrande vatten bort mot Götaälv där varv, båtar och master lockar med sina silhuetter och löften om färder långt bort till fjärran länder, där folken ännu inte välsignats med teknikens underbara framsteg, utan enkelt och chosefritt fortfarande gräver sina gropar i jordens sand.

Mer om Lars Nyström:
Efter ytterligare lite ”djupgooglande” hittar vi ett litet hemma hos-reportage i Svenska Filminstitutets filmarkiv. Vintern 1955/56 besöker NUET, Nordisk Tonefilms journal, konstnären Lars Nyström som bor med sin familj på Älvsborgs färstning där han arbetar som tillsyningsman. Inslaget börjar cirka 08.47.

Annonser