Matkliche_manäter_webEn äkta gourmand hittade vi bland Rundqvists klichéer och gjorde ett litet tryck med. Mums!

Min tid
som bloggskrivare lider mot sitt slut här på Rundqvists Boktryckeri. Innan jag lämnar byggnaden här nere vid Getebergsäng, tänkte jag avsluta med ett inlägg som möjligen gör den långa mörka årstid som nu väntar oss något lindrigare.
Som en liten trilogi då och avslutning i den senaste tidens inlägg: 12, här i bloggen, har vi nu nått fram till det kanske allra njutbaraste.
Skolmedicinen kallar det ”det orala behovet”. Här på första våningen på Rundqvists trängs en rad klichéer från förr som behandlar nämnda ämnen, se bild ovan.
Från en gourmet då till alla andra gourmeter: En liten guide till höjdpunkterna i den kommande månadens matdagar i almanackan.

Oktober bjöd på potatisdagen och hackkorvens dag. Tittar vi in i november erbjuder den tio hela dagar att låta gommen ställa sig upp lite extra i givakt. Låt oss hoppa in 22 dagar i november till att börja med och vad väl finner vi där: jo, Wienerbrödets dag. När göteborgsskyarna känns som allra gråast och den rullgardin som heter november är helt neddragen, varför inte gå i närkamp med det där som kallas för Plunder på tyska.
wienerbrodWienerbrödet sägs ha sin ursprung i bageristrejken 1850 i Danmark. Strejken bland de danska bagarna gjorde att man var tvungen att anställa bagare från andra länder. Då kom ett par gesäller från Wien i Österrike väl till hands. Enligt historien skall en bagarlärling ha glömt att knåda in smöret i bulldegen och försökte då lösa det hela genom att kavla in det i efterhand. Han kavlade och vek, kavlade och vek – och så var den frasiga bullen född. Plunderteig kallades tekniken på tyska och eftersom den kom från Wien kallade danskar det för wienerdej och det bakade resultatet blev följaktligen Wienerbröd. På engelska kallas dock bakverket helt enkelt för Danish Pastry eller Danish.
Bästa wienerbrödet i Göteborg? Ja, slår något Steinbrenners wienerbröd på fingrarna får ni gärna lämna en rad i kommentarsfältet nedan.

Kaninhoppning-king_of_joyride”Flygande Jacob” känner kanske många av er till men hur är det med ”Skuttande Jacob”? Den 5 november infaller kaninköttets dag i almanackan. Kaninkött är fortfarande en lite exklusiv angelägenhet i Sverige. 60 stycken kaninuppfödare finns det i landet. I Sydeuropa är kaninkött ett etablerat inslag i charkdisken men här i Sverige ses kaninkött fortfarande som ett kontroversiellt inslag.
”De förbannade hoppkaninerna har förstört mycket för oss” säger exempelvis Gösta Johnsson som driver Vreta Kaningård utanför Enköping, en av Sveriges tre godkända kaninslakterier i en intervju gjord av Johan Joelsson.
Gösta fortsätter: ”Men folk börjar sakta inse att kaninerna inte är en leksak utan en maträtt”.

Sist i november avslutar vi med en mattema dag som känns synnerligen relevant i dessa oroliga tider då vi människor har lite svårt att hålla sams: Kåldolmens dag den 30 November. En hyllning till vårt mångbottnade kulturarv och den svenske kungen Karl XII. En påminnelse om hur det där med kultur och varför inte matlagning, är något som utvecklas i samspel med omvärlden och inte är en isolerad företeelse.
Historien får lätt Karl X11 att framstå som en kung som enbart ägnade sig åt att kriga men han var också vår första mångkulturella kung. Kåldolmen kom hit till Sverige efter Karl XII:s långa vistelse i Turkiet.
Det första receptet finns att hitta i Cajsa Wargs kokbok från 1700-talet, där man lagade rätten på vinblad som man gjorde i Turkiet. Att laga den på kål är en försvenskning, och gör kåldolmen till en blandning av turkisk och svensk kultur. Väl värt att tänka på då när ni väljer att lägga upp några läckra kåldolmar på tallriken.
Förslagsvis ackompanjerad av tonerna till Jimmy Webbs ”When can Brown Begin”.

Fler mat-temadagar att hålla koll på i november: 7 nov – Kladdkakans dag, 11 nov – Chokladens dag, 13 novr – Smörgåstårtans dag, 14 nov – Ostkakans dag, 16 nov – Mångkulturella matdagen, 17 nov – Napoleonbakelsens dag.

 

Annonser