Etiketter

, , , , , , , ,

Rundqvist_NisseoRobot_webI måndags vaknade Ken Schwencke, journalist och programmerare på tidningen Los Angeles Times, av att marken skakade.
Upp ur sängen och fram till datorn, där han fann en redan färdigskriven kort artikel om skalvet. Bara att trycka på ”publicera”.
Notisen var uppe på tidningens webbsida tre minuter efter att den lilla jordbävningen var över.
Välkommen till den nya robotjournalistiken!

”Roboten” ifråga kallas Quakebot och är en algoritm utvecklad av just Ken Schwencke. Nyheten om ”nyheten skriven av en robot” dök upp i flera media under veckan som gick, bland annat i BBC News.
Men det var inte första gången som LA Times använde sig av ”robotar” , en liknande bot genererar sedan några år även automatiska rapporter om mord som begås i Los Angeles-område. Med hjälp av insamlad data görs kartor över var, när och vilka som mördas.
Även på andra tidningar har robotjournalisterna varit igång ett tag och skrivit exempelvis matchsammandrag och börsnyheter.
Eller som sajten robotnyheter.se skrev i mars 2012:
”Robotarna finanstidningen Forbes anlitat skriver om den automatiserade börshandeln, även kallad algoritmisk handel eller robothandel. Dessa artiklar analyseras sedan av börsrobotarna för att skapa ännu bättre algoritmer. Det är med andra ord nyheter skrivna av robotar om robotar, för robotar.”

Är det kanske rent av dags att ersätta alla journalister med robotar?
Vem skriver, inte bara snabbast, utan bäst?
Tja, det är inte alltid så lätt att avgöra, visar en undersökning gjord vid Karlstads universitet. Ett antal studenter fick läsa två matchreferat, det ena skrivet av en ”robot” och det andra av en sportjournalist på nämnda LA Times. Därefter värderades texterna efter olika parametrar.Robota
Resultat: Robottexten upplevdes som lite mer trovärdig och objektiv men tråkigare än den som skrivits av journalisten.
Mer om studien i Värmlandsnytt, SVT, i fredags.

Efter att Värmlandsnytt, SVT, rapporterat om studien i fredags, började i vart fall musikjournalisten Fredrik Strage frukta för sitt jobb
StragBot tar snart över rockjournalistiken och jag blir utan jobb”, skrev Strage i sin fredagskrönika i DN.
Men mediaanalytikern Erik Mellenius på sajten medium.com försöker gjuta olja på vågorna: ”Robotar äter nyhetsjournalistik – men knappast gräv och åsikter”.

Kontentan, så här långt, tycks vara att – ja, då det gäller kortare, datarika artiklar så funkar skrivbotarna både snabbare och rent av bättre. Men när det kommer till njutbar läsning, djupare analyser och mer ”självständigt tänkande”, så är journalisterna fortfarande ohotade.
Fast kanske inte så länge till …
Nästa vecka berättar vi mer om robotar och skönlitterärt skrivande.

Det inledande avsnittet i detta inlägg är hämtat från artikeln ”The first news report on L.A earthquake was written by a robot” av Will Oremus, nättidningen Slate.com.
Läs mer om robotreportar i New Scientist: ”Rise of robot reorders: when software writes the news”, 21 mars 2014.
Är du intresserad av så kallad datajournalistik så hittar du lite tips, inspiration och länkar på sidan datajournalistik.se.